Fullskärm
Karta Hybrid Terräng Satellit Lantmäteriet
Detta finns runt Oset och Rynningeviken naturreservat

Area main nature reserve@2x Oset och Rynningeviken naturreservat

Oset och Rynningeviken har en fantastisk och omväxlande natur. Här finns ett rikt fågel- och växtliv med rastplatser, grillplatser och naturliga utflyktspunkter, cykel- och promenadvägar samt mötesplatsen Naturens hus. På bara några minuter tar du dig dit på cykel från centrala Örebro. Oset är ett av landets rikaste fågelområden.

Reservatet ingår både i Natura 2000 som är EU:s nätverk för värdefull natur, och även i den globala naturvårdskonventionen Ramsar som finns till för att skydda värdefulla våtmarker.

Att göra:
 • Area main nature reserve@2x Naturreservat
Tillgänglighet:
 • Area main stroller accessible@2x Barnvagnstillgängligt
 • Area main near public transport@2x Nära kollektivtrafik
 • Area main near parking@2x Nära parkering
 • Area main wheelchair accessible@2x Rullstolsvänligt
Hitta hit

Huvudentrén till reservatet ligger vid Naturens hus i Örebro, följ skyltar med texten sjukhus. I rondellen vid Universitetssjukhuset (USÖ), följ skylt mot Naturens hus. Stadsbussar går till hållplatsen Naturens hus. För att ta dig till parkeringen vid Venastugan, följ Hjortstorpsvägen och sväng vid skylt mot Naturreservat.

Kontakta oss

Kommunlogotyp farg1

Servicecenter

Kontakta oss om du har frågor om Örebros friluftsliv. Tel: 019-211000

 • Zqxwcnukprur1hrwnbhk

  #osetfototävling

  Örebro kommun 19 jan

  Tävla om bland annat en trerätters middag på Naturens hus genom att fotografera Oset-Rynningeviken med temat ”Rörelse”. Tagga dina bilder på Instagram med #osetfototävling, eller mejla dina bilder till naturens.hus@orebro.se senast 1 november 2017. Bilderna ska på något sätt illustrera tävlingens tema, du kan tävla med högst tre bidrag. Använd din fantasi och kreativitet! Se fullständiga tävlingsvillkor på orebro.se/naturenshus.

 • Vepfov563bfszjscl1vs

  Ny del av Oset och Rynningeviken iordningställd!

  Örebro kommun 10 jun

  I slutet av 2015 utvidgades naturreservatet Oset och Rynningeviken med 66 hektar. Under vinter och vår har det jobbats för fullt med att ställa i ordning nya miljöer för både djur, växter och människor i den nyaste delen av reservatet. Våtmarker har skapats på tidigare åkermarker. Här är redan fågellivet i full gång. Runt hela det nya våtmarkslandskapet går promenadstigar med rastplatser på trevliga platser i anslutning till de ekklädda åkerholmarna.

 • S6p9wddyxkoyn6rm6pl3

  Äppelfestival

  Örebro kommun 24 sep 11:00

  Välkommen till en härlig dag med sortbestämning, trädbeskärning, trädgårdsrådgivning, försäljning av bl.a. frukt och honung, tipspromenad m.m.

 • Zrt4b1rvhrlzwgfkgt3p

  Liv i löv

  Örebro kommun 12 nov 11:00

  Vad hittar vi i högarna med fallna löv. Är det något som lever där? Vad gör de? Hur ser de ut? Vad skulle hända om de inte fanns? Vi letar i löven utanför Naturens hus och undersöker våra fynd i stereoluppar inne på Naturskolan, som ligger bakom Naturens hus.