Fullskärm
Karta Hybrid Terräng Satellit Lantmäteriet
Detta finns runt Oset och Rynningeviken naturreservat

Area main nature reserve@2x Oset och Rynningeviken naturreservat

Oset och Rynningeviken har en fantastisk och omväxlande natur. Här finns ett rikt fågel- och växtliv med rastplatser, grillplatser och naturliga utflyktspunkter, cykel- och promenadvägar samt mötesplatsen Naturens hus. På bara några minuter tar du dig dit på cykel från centrala Örebro. Oset är ett av landets rikaste fågelområden.

Reservatet ingår både i Natura 2000 som är EU:s nätverk för värdefull natur, och även i den globala naturvårdskonventionen Ramsar som finns till för att skydda värdefulla våtmarker.

Att göra:
 • Area main nature reserve@2x Naturreservat
Tillgänglighet:
 • Area main stroller accessible@2x Barnvagnstillgängligt
 • Area main near public transport@2x Nära kollektivtrafik
 • Area main near parking@2x Nära parkering
 • Area main wheelchair accessible@2x Rullstolsvänligt
Hitta hit:

Huvudentrén till reservatet ligger vid Naturens hus i Örebro, följ skyltar med texten sjukhus. I rondellen vid Universitetssjukhuset (USÖ), följ skylt mot Naturens hus. Stadsbussar går till hållplatsen Naturens hus. För att ta dig till parkeringen vid Venastugan, följ Hjortstorpsvägen och sväng vid skylt mot Naturreservat.

Kontakta oss

Kommunlogotyp farg1

Servicecenter

Kontakta oss om du har frågor om Örebros friluftsliv. Tel: 019-211000

 • Jbxpaphsumlzxcw7zn0m

  Trastafta

  Örebro kommun 26 apr 19:00

  Lyssna, njut och lär dig känna igen stämmorna i vårens fågelsång vid Naturens hus. Guide: Leif Sandgren.

 • Ymu192jzeznift2cusfa

  Ät lite gott och upptäck dina och fåglarnas nya pärlor i Rynningeviken!

  Örebro kommun 18 apr 17:00

  Vi börjar med en matbit i Naturens hus och tar sedan cykeln till nya fantastiska delar i reservatet. Glöm inte att ta med cykeln för turen som startar kl. 18. Guide: Kajsa Grebäck.

 • Sutbv7oyqghudcfeqmyf

  Från soptipp till rekreationsområde

  Örebro kommun 16 jun 13:00

  Visste du att den fantastiska miljön i Oset-Rynningeviken en gång var stadens baksida – en plats för soptippar, industrier och annat? Se och hör om denna förvandling på plats. Guider: Adil Sadiku och Antonios Hanna, 076-496 81 91. Guidning på flera språk!

 • Fcvz1jboutvlrmubbvde

  Barnvagnsguidning i Oset och Rynningeviken

  Örebro kommun 16 maj 13:00

  Lär dig känna igen några vårfåglar och växter. För alla med små barn som åker vagn. Guider: Adil Sadiku och Antonios Hanna, 076-496 81 91.

 • Vepfov563bfszjscl1vs

  Ny del av Oset och Rynningeviken iordningställd!

  Örebro kommun 10 jun

  I slutet av 2015 utvidgades naturreservatet Oset och Rynningeviken med 66 hektar. Under vinter och vår har det jobbats för fullt med att ställa i ordning nya miljöer för både djur, växter och människor i den nyaste delen av reservatet. Våtmarker har skapats på tidigare åkermarker. Här är redan fågellivet i full gång. Runt hela det nya våtmarkslandskapet går promenadstigar med rastplatser på trevliga platser i anslutning till de ekklädda åkerholmarna.

 • Ys4bhi7mvt11yptjul01

  Matning av Hackspettar!

  Örebro kommun 19 dec

  Örebro kommun kommer i vinter att ha lite extra fågelmatning i fyra av våra naturreservat. Det kommer att sättas ut korgar med talg, vilket uppskattas av både hackspettar och mesfåglar. Talgen kommer att placeras 20-30 meter från stigarna, så att det ska bli lätt att kunna titta på fåglarna samtidigt som dom inte ska störas av dem som går förbi. Förhoppningsvis kommer matningen leda till både att fåglarna får lättare att klara sig genom vintern och att vi får bättre känne...

 • E2p8rkfsolx0bp2jtq6o

  Skridskohelg!

  Örebro kommun 12 jan

  Nu till helgen drar det igång med skridskoaktiviteter kring Rynningeviken. Uthyrning av skridskor kommer att finnas vid Rävgångsstugan. Lindholmen kommer att hålla öppet med servering. För aktuell israpport för Hjälmaren och Rävgången, ring 019–26 30 00 då kommer du till en telefonsvarare som läser upp aktuell israpport. Ha alltid stor respekt för sjöis. Ska du ge dig ut så ta med dig säkerhetsutrustning som ispik, isdubbar, livlina och extrakläder i en plastpåse.

 • Phv4kxf6litg93cnikzv

  Hur hittar jag nya bärställen när de gamla har tagit slut?

  Örebro kommun 14 jun 18:00

  Blåbär, lingon, hallon, svamp! Här får du lära dig knepen för att hitta de bästa platserna för skogens gratisskafferi. Provsmaka godsaker tillagade av Naturens hus restaurang, efter Pelles recept. Är du på plats så kan du också anmäla dig till en bussresa 25 augusti, då Pelle tar er med till fina bärmarker. Bara att plocka! Föreläsare: Pelle Führ.

 • Pzc6ahtgqt8dmymksudo

  Amatörfototävling

  Örebro kommun 30 jan

  Tävla om en trerätters middag på Naturens hus genom att fotografera Oset-Rynningeviken med temat ”Lek”. Tagga dina bilder på Instagram eller mejla dina bilder till naturens.hus@orebro.se senast 1 november 2018. Se fullständiga tävlingsvillkor på orebro.se/naturenshus osetfototävling2018