Tips inför vandringen

Fotos

  • Bild på ett tält med en familj
    Foto: Marcus Elmerstad

Vi har samlat några tips som gör besöket i naturen mer njutbar och säkrare.

Välj rätt utrustning

Välj bekväma kläder som skyddar mot vind och väta, och som är lätta att reglera när du blir för varm. Kläderna bör kunna bäras i flera skikt för att enkelt anpassas till väder och vind. Bra utrustning behöver inte vara dyr och en klokt packad ryggsäck bör inte vara för tung. Vi har samlat länkar med förslag på packlistor nedan.

Förebygg och behandla skavsår Använd väl ingångna skor och torra, rena och hela strumpor. Undvik bomull närmast kroppen. Tejpa gärna hälar, fotknölar och andra utsatta ställen med leukoplast eller liknande. Pyssla om dina fötter under vandringen. Lufta fötterna, skorna och strumporna ofta och låt dem torka. Om du ändå får en blåsa är det bäst att inte sticka hål på den. Täck den istället med en hudvänlig, självhäftande platta.

Mat och vätska

Under en längre vandring behöver kroppen mer energi än vanligt för att du ska orka. Ät ordentligt innan turen, ta rejäla matraster under vandringen och ha med reservproviant. Inte bara orken utan även omdömet och humöret kan försämras om du äter dåligt. Du fryser också lättare. Det är viktigt att dricka tillräckligt, annars kan du bli trött och kan få huvudvärk. Vattnet i fjällen går bra att dricka om det är rinnande, klart samt luktar och smakar gott.

Ta med karta och kompass

Vi rekommenderar att du alltid har med karta och kompass. Även om du håller dig till de markerade lederna kan det vara bra att följa med på kartan. Se till att ha med en karta som är aktuell och som är inplastad eller tryckt på fukttåligt papper. Att använda karta och kompass kräver kunskaper, så se till att lära dig hur de fungerar och träna ofta. Instruktioner finns på Fjällsäkerhetsrådets webbplats. Använd gärna GPS eller mobilappar med tillgång till karta som komplement till vanlig karta och magnetisk kompass, men tänk på att batterier laddas ur snabbt. Även hantering av en GPS kräver övning.

Anpassa vandringen efter vädret

Vädret kan slå om hastigt. Även under sommaren kan det snöa och blåsa hårt på kalfjället. Ta del av lokala och aktuella väderprognoser via radion eller webbplatsen smhi.se. Vädertjänster erbjuds även som applikationer för mobiltelefoner. På turistanläggningar brukar lokala väderprognoser anslås. Ofta har även stugvärdarna i fjällstugorna tillgång till aktuell prognos. Vädret sätter gräns för vad som är möjligt att genomföra för dagen.

Hur fort går man?

Terräng, kondition, packningens tyngd och väderförhållanden påverkar farten. En grundregel är att du vandrar 2–3 kilometer per timme med normal packning i kuperad terräng. Vid större stigningar tar det längre tid.

Vadning

Utmed de markerade lederna finns oftast broar över de större vattendragen. Går du vid sidan om lederna blir det ibland nödvändigt att vada. Att vada innebär alltid viss risk. Var försiktig och chansa inte! • Sök efter ett vadställe där vattendraget är brett och grunt. Där är strömmen svagast. • Invänta lägre vattenstånd om möjligt. Under morgontimmarna är vattenståndet oftast lägst. • Vada inte om vattnet rör sig snabbt och når över knähöjd. • Vada snett mot strömmen. • Vada aldrig barfota. Använd till exempel ett par lätta gymnastikskor eller sandaler. • Ha ryggsäckens midjebälte och bröstrem uppknäppta. Om du ramlar i vattnet måste du snabbt kunna få av dig ryggsäcken. • En vadarstav är ett bra stöd. • Vada en och en. Gå inte flera tätt ihop så det blir trångt och väntetid i vattnet.

Tips på packlistor

Kontakt

Adresse

Jämtlands läns länsstyrelse

E-Mail-Adresse

Naturförvaltningen Jämtlands län

naturforvaltning.jamtland@lansstyrelsen.se

Jämtlands Naturkarta

Jämtlands Naturkarta

Öffnen Sie dies in der App