Hotell på Ängsö väntar på gäster

von Länsstyrelsen i Västmanlands län 2019-03-27

I dagarna har två insektshotell ställts upp i naturreservatet Ängsö. Tanken med de båda hotellen är att hjälpa de bin och andra insekter som kan ha lite svårt att hitta en barnkammare ute i naturen.

Många av de miljöer som bin och andra små kryp behöver för att trivas och må bra minskar snabbt och riskerar att försvinna. Genom att placera ut insektshotell i landskapet kan vi hjälpa de insekter som annars riskerar att bli hemlösa. -Vi har ställt insektshotellen på Ängsö för att vi vet att det finns många vildbin här, säger Alf Ericson som är reservatsförvaltare.

Det ena hotellet hittar du vid parkeringsplatsen vid Bergs vägskäl och det andra vid Långholms brygga. De båda hotellen är fylla med håliga tegelstenar, vedträn med borrade hål och vassrör, material som ger insekterna en bra plats att lägga sina ägg. Det finns cirka 70 arter av vilda bin i Sverige som gillar insektshotell. Många har fantasifulla, vackra namn som rödmurarbi, storullbi och ängskägelbi. Vilda bin skapar inte samhällen som våra honungsbin där en hel kupa hjälps åt med ägg och larver. Istället lägger vildbiets drottning ett matpaket med pollen längst in i ett hål tillsammans med ett ägg. Sedan bygger hon an vägg och sluter cellen. Därefter börjar hon om med ett nytt matpaket och ägg i cellen utanför. Äggen kläcks inne i cellerna och larverna äter av matpaketet och utvecklas i lugn och ro, för att året därpå flyga ut som bin. -Det ska bli spännande att se när de första gästerna flyttar in, säger Alf Ericson.

Du kan också hjälpa bin med bostad. Länsstyrelsen har tagit fram en samling med enkla och ganska billiga tips på saker du kan göra hemma i din trädgård. Där hittar du bland annat en beskrivning på hur du bygger ditt eget insektshotell.

Kontaktieren Sie uns

Ylva Granath

Kontakta mig om du har frågor om Naturkartan Västmanland.