Paddeln

Tämnaråns kanotled, Tierp - Strömsberg, 9 km

Paddeln

0 von 5 Sternen — (siehe Bewertungen)

Details zum Weg

  • Länge 9.0 km

Aktionen

Beschreibung

Längd: 9 km.

Svårighetsgrad: Lätt.

Lyft: Gillberga, 20 m.

En lättpaddlad och lugn etapp av Tämnarån som tar dig från Tierp till den vackra bruksorten Strömsberg. Även under torra somrar är vattendjupet bra längs hela sträckan. Enda lyftet som kan behövas vid högvatten är för att komma förbi den låga skoterbron vid Gillberga.

Du startar vid Skämstabron i södra delen av Tierp. Här finns brygga för iläggning, ett rastbord och möjlighet att parkera. Längs första sträckan skapar trädridån längs stränderna en känsla av att paddla i en djungel. Efter två kilometer kommer du till Gillbergaspången. Vid lågvatten går den att paddla under, men vid högvatten kan du behöva ta upp här och lyfta förbi. Ta upp på höger sida och lägg i vid bryggan på andra sidan.

I Tolfta mitt på sträckan finns en rastplats med två vindskydd, eldstad och torrtoalett. Det ena vindskyddet innehåller bänkar och det andra går att övernatt i. På platsen, en bit ifrån rastplatsen, har företaget Kanot och kajak Tolfta verksamhet. Här planerar man att ha kanotuthyrning mm.

En halv kilometer före Strömsberg finns en rastplats med eldstad på höger sida. När du paddlar in i Strömsberg avslutar du paddlingen vid badbryggan på höger sida. Strömsberg kallas för "Det vita bruket". Här startade järnframställningen i mitten av 1600-tralet. Masugn och smedja tystnade 1920, men byggnaderna finns kvar att besöka. Kolning, sågverk och storjordbruk har också varit viktiga verksamheter här. Arbetarbostäder, bruksgata, klockstapel, herrgård, skolmuseum samt Nostalgimuseum ger besökaren upplevelser från fordom.

Här finns också ett café alldeles vid ån, se caféets Facebooksida för öppettider.

Om Tämnaråns kanotled Tämnarån börjar vid sjön Tämnaren och sträcker sig ut till havet vid Karlholm, en sträcka på ca 50 km. Större delen av ån går bra att paddla, men mängden växtlighet, vattendjupet och hur fort vattnet strömmar varierar mycket under året. Minst växtlighet är det på våren och försommaren. På flera platser måste du lyfta förbi hinder som dammluckor eller sträckor med strömmande vatten. Bryggor underlättar att komma i och ur ån. Skyltar med kanottransportsymbol visar vägen till nästa iläggningsplats. Alla bryggor som tillhör kanotleden är tydligt märkta.

Allt detta sammantaget gör Tämnarån till en ganska äventyrlig å. Eftersom vattenståndet och växtligheten varierar mycket så har vi inte full koll på hur det ser ut alla tider på året. Du som paddlar får gärna rapportera till oss om du tycker det är något som behöver förtydligas eller kompletteras med i etappbeskrivningen.

Tänk på:

  • Om du ger dig ut på våren bör du ha viss erfarenhet av paddling. Då kan det vara bra fart på vattnet. Vattnet är också mycket kallt och du blir snabbt nedkyld om olyckan skulle vara framme.
  • Paddla aldrig utan flytväst.
  • Visa hänsyn mot växt- och djurliv, markägare och andra människor.
  • Håll avstånd till fåglarna, särskilt under vår och försommar då de har ägg och ungar.
  • Glöm inte att ta med en skräppåse. Längs kanotleden finns ingen som städar, stoppa ditt skräp i påsen och ta med hem.
  • En liten grensåg och en bogserlina kan vara bra att ha med, om naturen skulle ha lagt ett hinder över ån. Om du ser hinder så är vi tacksamma om du rapporterar det till oss.

Get here by public transport

Aktivitäten und Einrichtungen

  • Paddeln Paddeln

Fakten

Kanotleden förvaltas av Upplandsstiftelsen. Tierps kommun ansvarar för skötseln som utförs av ideella föreningar. Har du frågor om kanotleden kan du kontakta oss: 018-611 62 71 eller info@upplandsstiftelsen.se.

Kanotuthyrare

Kanot och kajak, Tolfta. Strandaktivitet i Karlholm. Strömsbergs bruk.

Anleitung

För att komma till kanotledens start vid Skämstabron. Kör av E4 vid Tierp, trafikplats 193. Följ väg 292 in mot Tierp. I första rondellen, ta höger och fortsätt att följa väg 292. I nästa rondell tar du vänster in på Uppsalavägen. Efter 500 m tar du höger in på Skämstavägen och följer den ner till ån. På höger sida finns möjlighet att parkera och att lägga i kanoter.

Kontakt

E-Mail-Adresse

Upplandsstiftelsen

info@upplandsstiftelsen.se

Fragen & Antworten

Stellen Sie eine Frage an andere Naturkartan-Nutzer.

Bewertungen

Uppsala läns Naturkarta

Uppsala läns Naturkarta

Öffnen Sie dies in der App