Trail main hiking@2x Vildmarksleden i Bjursås

Vandra den 35 km långa Vildmarksleden med start ovanför Dössberget vid elljusspåret, där får du uppleva mycket djur och natur.

Vildmarksleden har iordningställts av Falu kommun i samarbete med personer från orten. Grundtanken var att leden skulle ge nutidsmänniskan en möjlighet till avkoppling i naturskön miljö och samtidigt ge en inblick i fädernas hårda levnadsvillkor.

Leden erbjuder en storslagen naturupplevelse. Ärtknubben, ett utsiktsberg 445 m.ö.h. Blånande berg, glittrande vatten, milsvida skogar. Utsikten från Ärtknubben är fantastisk, här kan du njuta av utsikten och grilla en korv över öppen eld. Glöm inte kikare, här finns mycket att upptäcka.

Du passerar bl.a Flymyrskasernen en kolarkoja med eldstad och britsar för övernattning. Fänriksbo fäbod och Trugbo fäbodstuga som är öppen för vandrare. Stugorna efter leden saknar köks- och sängutrustning.

Difficulty: Red - demanding
To do:
  • Trail main hiking@2x Hiking
  • Trail main trailrunning@2x Trail running
Accessibility:
  • Trail main near parking@2x Near parking
Length: 35.0 km
Surface:

Stigar med rötter och stenar förekommer, bitvis myr och våtmark beroende på väder. Kortare sträckor med grusvägar och asfalt.

Hills:

En väldigt kuperad led med rejäla stigningar på sina ställen.

Parking:

Parkering, dass och värmestuga finns i anslutning till starten på leden.

Directions:

Från RV 69, ta av vägen in mot centrala Bjursås, följ den ca 1 km. Du passerar en Konsumbutik på vänster sida. Ta av vägen till vänster mot Dössberget och elljusspår. Du passerar Dössbergets värdshus och följer vägen förbi Bjursås ridklubb. Ta vänster upp för backen vid skylten elljusspår, där kommer du till parkeringen och starten för Vildmarksleden.

  • Omskyltning/ märkning Vildmarksleden i Bjursås

    Falu kommun Sep 16

    Just nu håller vi på att skylta om Vildmarksleden med nya fräscha skyltar. Det innebär att det under arbetets gång finns både nya och gamla skyltar efter leden. Följ bara den blå markeringen och kartan så hittar du rätt. Nedan kan du se ett exempel på ny skylt.