Area main nature reserve@2x Våckelberget

Högst upp på Våckelberget har man en milsvid utsikt över skogslandskapet runtom. Du ser sjöar som små pölar och bilar och hus blir som miniatyrer. Det här berget är speciellt. Det sparar värmen från solen, vilket utnyttjas av speciella växter.

Ett sydväxtberg är ett berg som har en sida, som vetter mot söder, öster eller väster. De soluppvärmda berghällarna lagrar solens värme. Det ger ett gynnsamt klimat speciellt på hösten och våren. Här kan man till exempel hitta lind, lönn och hassel, myskmadra, stinknäva, hässlebrodd, getrams och kungsljus. Alla dessa är mer vanliga längre söderut i landet och finns kanske inte ens i närheten. Hur kommer det sig? Dessa sydliga arter borde egentligen inte klara sig så här långt norrut på grund av klimatet. Att de trots allt finns här, beror på att de har "lämnats kvar" efter en varmare period för länge, länge sedan.

Förutom värmen i berget finns det en sak till,som gör det gynnsamt att växa här. Näringstillgången är nämligen också god. Här sipprar näringsrikt vatten ner längs branten. Det blir helt enkelt som ett litet växthus här, med inbyggd näringsrik bevattning!

För många besökare är det toppen av berget som lockar. Det kan kännas långt när man vandrar längs den bitvis branta stigen. Men när man väl är uppe får man en fin belöning, i form av den underbara utsikten. Men var försiktig när du besöker området med barn. Det finns inga räcken uppsatta.

To do:
  • Area main nature reserve@2x Nature reserve
Directions:

Kör riksväg 50 norrut från Enviken. Passera Balungstrands sågverk. Efter ca 500 meter ligger den nedre parkeringen på vänster sida. Vill du inte gå hela vägen upp till Våckelberget kan du fortsätta ytterligare 600 meter längs landsvägen och svänga in vänster på nästa grusväg. Följ vägen till dess slut och parkera på vändplanen.