Area main nature reserve@2x Oset och Rynningeviken naturreservat

Oset och Rynningeviken har en fantastisk och omväxlande natur. Här finns ett rikt fågel- och växtliv med rastplatser, grillplatser och naturliga utflyktspunkter, cykel- och promenadvägar samt mötesplatsen Naturens hus. På bara några minuter tar du dig dit på cykel från centrala Örebro. Oset är ett av landets rikaste fågelområden.

Reservatet ingår både i Natura 2000 som är EU:s nätverk för värdefull natur, och även i den globala naturvårdskonventionen Ramsar som finns till för att skydda värdefulla våtmarker.

To do:
 • Area main nature reserve@2x Nature reserve
Accessibility:
 • Area main wheelchair accessible@2x Wheelchair accessible
 • Area main stroller accessible@2x Stroller accessible
 • Area main near parking@2x Near parking
 • Area main near public transport@2x Near Public Transport
Directions:

Huvudentrén till reservatet ligger vid Naturens hus i Örebro, följ skyltar med texten sjukhus. I rondellen vid Universitetssjukhuset (USÖ), följ skylt mot Naturens hus. Stadsbussar går till hållplatsen Naturens hus. För att ta dig till parkeringen vid Venastugan, följ Hjortstorpsvägen och sväng vid skylt mot Naturreservat.

Contact us

Kommunlogotyp farg1

Servicecenter

Kontakta oss om du har frågor om Örebros friluftsliv. Tel: 019-211000

 • Xqqznsrs1790w7q8sr67

  Barnvagnsguidning i Rynningeviken

  Örebro kommun 15 Apr 14:00

  Samling vid Naturens hus (busslinje 22) Populärt för alla med små barn. Vi håller lugnt tempo och ger plats för blöjbyten och matning. Tag med matsäck till fikarasten. Guider: Antonios Hanna, Adil Sadiku, 076-496 81 91. Guiderna behärskar svenska,syrianska, engelska, arabiska och albanska. Guidningen går att delta i med rullstol/rörelsehinder.

 • Qd54gczul2ini7hjwaym

  Språka mellan tallarna - Oset och Rynningeviken

  Örebro kommun 29 Apr 14:00

  Samling: Naturens hus Busslinje 22 Ta chansen till två spännande möten samtidigt – natur och kultur! Vi ordnar aktiviteter på olika platser i naturen, där människor med olika modersmål och kulturer kan träffas på ett avslappnat sätt. Har du annat modersmål än svenska får du möjlighet att träna svenska. Har du växt upp i Sverige kan du berikas av andra kulturer. Visst är det lättare att prata med varandra under en skogspromenad? Tag med egen matsäck och klä dig för en tur...

 • Olo2dosailkxcgdiczbg

  Vårguidningar i Oset

  Örebro kommun 03 May 07:00

  Varje söndag och onsdag i maj. Start vid Skebäcks avloppsreningsverk Denna tid vibrerar det av liv i reservatet, missa inte den upplevelsen! Söndagar kl. 7 och onsdagar kl. 18 (3, 6, 10, 13, 17, 20, 24, 27, 31 maj). Guide: Lars Johansson, 070-558 99 06. Arrangör: Närkes Ornitologiska Förening. Guidningen går att delta i med rullstol/rörelsehinder.

 • Ezcsybnq79hkev2nooq3

  Trastafta

  Örebro kommun 10 May 19:00

  Samling vid Naturens hus (busslinje 22) Taltrast, näktergal, rödhake, bofink, svarthätta … Lyssna och lär dig känna igen stämmorna i vårens fågelsång under en promenad i Vattenparken. Guide: Leif Sandgren, 070-256 73 95. Guidningen går att delta i med rullstol/rörelsehinder

 • Rzffpum7vybfctpyb7jb

  Hjortstorp och Myrö – våtmarker och eklandskap

  Örebro kommun 17 May 14:00

  Samling vid Stora Hjortstorp (busslinje 321, hållplats Munkatorp) Upptäck nya områden i Oset-Rynningeviken. Rastplatser och stigar slingrar fram mellan lövholmar, hagar och våtmarker fyllda av vårens liv. Vi avslutar vid Stora Hjortstorps nya restaurang/café. Guide: Leif Sandgren, 070-256 73 95. Guidningen går att delta i med rullstol/rörelsehinder

 • Ejep1dpxelcnhcnovx7e

  Bli reservatsskötare!

  Örebro kommun 24 May 10:00

  Samling vid Naturens hus (busslinje 22) Gullviva, mandelblom, kattfot och blå viol har det tufft. Tag med handskar och hjälp till att bekämpa det kanadensiska gullriset! Vi bjuder på soppa och arbetsgemenskap. Arbetsledare: Nico de Laat, reservatsförvaltare. Anmälan till nico.de.laat@orebro.se senast 18 maj.

 • Aerugnix8splf07wkgoi

  Cykelfärd till fyra naturreservat

  Örebro kommun 31 May 09:00

  Samling vid Naturens hus (busslinje 22) Cykeltur på cirka 15 km till Oset, Ekeby Dreve, Ekeby ekhage och Blänkabacken. På färden besöker vi de mest skiftande naturtyper; våtmarker, alsumpskog, stränder, lövskogar och tallbackar. Guide: Erik Göthlin, 019-21 10 00.

 • Dsb99njwiyyvwm8e0wqp

  Öppet hus på naturskolan

  Örebro kommun 13 Jun 10:00

  Samling vid Naturskolan bakom Naturens hus (busslinje 22) Naturskolans pedagoger välkomnar alla att håva vattendjur, lyssna på bra musik och läsa sagor tillsammans på Naturskolan. Guiderna behärskar svenska,syrianska, engelska, arabiska och albanska.

 • Vvjur8a3tnz4jrb8arj2

  De vilda blommornas dag

  Örebro kommun 14 Jun 14:00

  Samling på Latorpsängen (busslinje 522, hållplats Gjuthuset) Brudbröd, darrgräs och rödkämpe. Lär och njut av blommorna denna gemensamma blomsterdag för hela Norden. Guide: Owe Nilsson, 0586-72 84 78 . Arrangör: Örebro Läns Botaniska Sällskap.

 • Vepfov563bfszjscl1vs

  Ny del av Oset och Rynningeviken iordningställd!

  Örebro kommun Jun 10

  I slutet av 2015 utvidgades naturreservatet Oset och Rynningeviken med 66 hektar. Under vinter och vår har det jobbats för fullt med att ställa i ordning nya miljöer för både djur, växter och människor i den nyaste delen av reservatet. Våtmarker har skapats på tidigare åkermarker. Här är redan fågellivet i full gång. Runt hela det nya våtmarkslandskapet går promenadstigar med rastplatser på trevliga platser i anslutning till de ekklädda åkerholmarna.

 • Mfwpeogl4h9lwctsndwi

  Tid för naturpromenader!

  Örebro kommun Mar 25

  I dessa tider är promenader ute i naturen en bra idé för både kropp och själ! Nu börjar vårblomningen komma igång i fler av våra reservat. Besök Sommarro, Reträtten, Ekeby ekhage, Sörön eller Hässlebyskogen för att njuta av blåsippor och vitsippor. I Oset och Rynningeviken har Naturens hus öppnat sin restaurang igen, så där kan du ta långpromenad med fågelsång och lunch eller fikapaus. I Kilsbergen finns många vandringsslingor med porlande bäckar och utsiktsplatser. Koll...