Area main nature reserve@2x Oset och Rynningeviken naturreservat

Oset och Rynningeviken har en fantastisk och omväxlande natur. Här finns ett rikt fågel- och växtliv med rastplatser, grillplatser och naturliga utflyktspunkter, cykel- och promenadvägar samt mötesplatsen Naturens hus. På bara några minuter tar du dig dit på cykel från centrala Örebro. Oset är ett av landets rikaste fågelområden.

Reservatet ingår både i Natura 2000 som är EU:s nätverk för värdefull natur, och även i den globala naturvårdskonventionen Ramsar som finns till för att skydda värdefulla våtmarker.

To do:
 • Area main nature reserve@2x Nature reserve
Accessibility:
 • Area main wheelchair accessible@2x Wheelchair accessible
 • Area main stroller accessible@2x Stroller accessible
 • Area main near parking@2x Near parking
 • Area main near public transport@2x Near Public Transport
Directions:

Huvudentrén till reservatet ligger vid Naturens hus i Örebro, följ skyltar med texten sjukhus. I rondellen vid Universitetssjukhuset (USÖ), följ skylt mot Naturens hus. Stadsbussar går till hållplatsen Naturens hus. För att ta dig till parkeringen vid Venastugan, följ Hjortstorpsvägen och sväng vid skylt mot Naturreservat.

Contact us

Kommunlogotyp farg1

Servicecenter

Kontakta oss om du har frågor om Örebros friluftsliv. Tel: 019-211000

 • Vepfov563bfszjscl1vs

  Ny del av Oset och Rynningeviken iordningställd!

  Örebro kommun Jun 10

  I slutet av 2015 utvidgades naturreservatet Oset och Rynningeviken med 66 hektar. Under vinter och vår har det jobbats för fullt med att ställa i ordning nya miljöer för både djur, växter och människor i den nyaste delen av reservatet. Våtmarker har skapats på tidigare åkermarker. Här är redan fågellivet i full gång. Runt hela det nya våtmarkslandskapet går promenadstigar med rastplatser på trevliga platser i anslutning till de ekklädda åkerholmarna.

 • Dx1h1s545qmu9uyeasfg

  Klappa en fågel

  Örebro kommun 21 Sep 08:00

  Klockan 8-11 vid Venastugan. Vid regn flyttas aktiviteten till dagen efter (19 augusti, samma tid). Delta i ringmärkning av höstflyttande fåglar och få möjlighet att se en fågel på riktigt nära håll. Guide: Leif Sandgren

 • S6p9wddyxkoyn6rm6pl3

  Äppelfestival

  Örebro kommun 22 Sep 11:00

  Aktiviteter igång kl. 11–16 VID NATURENS HUS Trädbeskärning. Kl. 12 och kl. 14 finns trädgårdsexpert på plats och visar hur du bäst beskär dina fruktträd. Äppelutställning. Här kan du se, lukta och smaka på ett 30-tal olika äppelsorter. Äppeltavla. Ta med dig lite egna äpplen och bidra till vår stora tavla gjord av äpplen. Bin och honung. Örebro biodlarförening visar upp sin verksamhet och säljer honung. Mustpressning. Demonstration och försäljning av fruktpress. För...