Culture

Bastnäs gruvfält

Culture

0 of 5 stars — (see reviews)

Actions

Description

Gruvorna vid Bastnäs nämns första gången år 1692. På den här platsen har ett stort antal olika mineraler brutits sedan den tiden. Mineralet bastnäsit som först hittades här har även fått sitt namn efter platsen. Till Bastnäs kommer vetenskapsmän och samlare från hela världen för att hitta mineraler till sina samlingar. I de stora varphögarna (skräphögar med sten) kan man hitta upp till 42 olika mineraler.

Från början bröts koppar och sedan järn i Bastnäs gruvor. I slutet på 1800-talet var det ceriummalm som lockade i gruvorna, och under andra världskriget behövdes just den mineralen i krigsindustrin och de stora varphögarna vid Bastnäs gicks igenom för att hitta alla bitar man kunde.

Järnmalmen i en av de största gruvorna på platsen hissades först upp med hjälp av en hästvinda, men efter 1873 ersattes det av ett så kallat hakspel. Hakspelet som finns vid Bastnäs är av en typ som uppfanns av den välkände Christopher Polhem. Detta hakspel finns i spelhuset och är det enda i världen som finns kvar på sin ursprungliga plats. I området finns också en stollgång - en väg in i en av de underjordiska gruvorna.

För den som är intresserad av att lära sig mer om just Bastnäs gruvfält, vilka mineraler som kan hittas här och även få möjlighet att titta in i stollgången så erbjuder föreningarna Geocentrums vänner i Riddarhyttan och Riddarhyttans Hem och Intresseförening vid vissa tillfällen under året öppna visningar. Det går också bra att kontakta dem för att boka in en egen tur i området med en kunnig guide. Mer information och kontaktuppgifter hittar du här https://geoparkriddarhyttan.se/

Get here by public transport

Activities And Facilities

  • Culture Culture
  • Hiking Hiking
  • Archaeological Archaeological
  • Mine Mine

Accessibility

  • Near parking Near parking

Facts

Bastnäs gruvfält är en del av Ekomuseum Bergslagen. https://ekomuseum.se/

Ekomuseum Bergslagen är sedan 1986 ett nätverk av nästan 70 olika platser att besöka, alla på temat industrihistoria. Det handlar om ett 20 mil långt område i Dalarna och Västmanland. Platserna berättar idag om liv och arbete, teknik och bergsbruk i Bergslagen förr.

Directions

Från väg 602 mellan Skinnskatteberg och Riddarhyttan svänger du av mot skylt Bastnäs. Följ grusvägen 2.3 km och sväng sedan vänster in mot skylt Bastnäs gruvfält. Där finns parkeringsplats och informationsskylt.

Contact

Address

Box 101, 739 22 Skinnskatteberg

Email address

Veronica Dahlberg

+46 222 51 56 57

veronica.dahlberg@skinnskatteberg.se

Questions & Answers

Ask a question to other Naturkartan users.

Reviews

Naturkartan

Naturkartan

Open this in the app