Hiking

Ljungbyåns vandringsled (fd Ljungbyleden), Ljungbyholm

Hiking

  • 6893.63 km away from you
0 of 5 stars — (see reviews)

Trail details

  • Length 10.4 km

Actions

Currently

Ljungbyleden blir Ljungbyåns vandringsled

I juni 2024, döptes leden om till Ljungbyåns vandringsled. I samband med namnbytet invigdes en ny sträckning på leden.

Den nya vandringsleden sträcker sig från Mörevägen (500 m från E22 trafikplats Hossmo) till Kranklösa, norr om Ljungbyholm, och förlänger den befintliga promenadsträckan till en sammanlagt 9 km lång led. Leden ansluter även till Kalmarsundsleden vid E22 och Binga, vilket möjliggör vandring hela vägen från Kalmar.

Dessutom öppnas ett tidigare otillgängligt område längs Ljungbyån upp i Källängen. Här har Ljungbyåns Vattenråd och Kalmar kommun under de senaste åren genomfört omfattande vattenvårdsprojekt, vilket har skapat nya livsmiljöer för havsöring, bin och fåglar.

Description

Leden som följer Ljungbyåns huvudfåra, längs forsar och lugnflytande djupa vatten, genom skog, betesmarker och tätort och förbi vackra kulturminnen erbjuder en unik möjlighet att uppleva såväl naturen som bygdens kulturarv på ett avslappat sätt. Tack vare sin rika vårblomning är leden speciellt fin att vandra under våren. Oavsett om du vill gå en dagvandring eller en kort promenad finns det något för alla att njuta av.

Hela leden är 8,5 kilometer enkel väg, men det går även att gå kortare slingor. vid Hossmo ansluter leden till den 120 km långa Kalmarsundsleden.

Om du blir sugen på en paus längs vägen finns ett flertal bänkar och grillplatser att slå sig ned vid.

Information och historier

För att underlätta din vandring längs leden finns tydlig skyltning och röda ledmarkeringar. På ett antal platser finns alternativa ledsträckor som är skyltade med gula ledmarkeringar.

Utmed leden finns även ett antal informationsskyltar som berättar mer om naturen och kulturminnen. Med hjälp av vandringsledens egen digitala karta kan du berika din upplevelse ytterligare då du ser var på leden du befinner dig samt kan ta del av berättelser, bilder och filmer.

Allemansrätten och beteshagar

Det är bra att veta att ledsträckorna som går genom hagarna Källängen, Krankelösaholm och naturreservatet Prästgårdsängen har betesdjur (kor och hästar) en stor del av året. Här finns det bara enklare stigar och man tar sig in och ut området genom stättor. I dessa områden undanbedes cyklister och hundar ska alltid vara kopplade. I naturreservatet gäller dessutom särskilda regler.

Det är tillåtet att gå genom hagarna, om inte markägaren har satt upp skyltar om tillfälligt förbud. Du gör rätt när du använder dig av stättor och lämna stängslet i fred, är lugn i ditt sätt att vara och håller ett så långt avstånd som möjligt till djuren. Kom ihåg att du är i hagen på egen risk!

Tänk på att inte störa, förstöra eller inte lämna något skräp. En stor del av sträckan saknar sopkärl, så ta med allt avfall hem.

Ljungbyån

Ljungbyån har sitt ursprung i Kronobergs län och mynnar ut i Kalmarsund vid Hossmo. Vattendraget har historiskt varit samhällets livsåder. Längs med ån har människor har bott, fiskat och handlat sedan stenåldern. Under vikingatiden blomstrade bygden. Namnet Ljungby kommer av ordet ”ljonga”, som betyder hålla ting, och ändelsen ”-by” är vanlig från just vikingatiden.

Vid ån fanns populära bad- och tvättplatser, där kläder och mattor tvättades i det rinnande vattnet. Leden passerar flera av bygdens gårdar med gamla anor. I Källängen har det funnits en brunn dit folk färdades för att dricka hälsovattnet.

Historisk har åns fuktiga stränder varit eftertraktat för bete och slåtter. Under vår och sommartid bjuder dessa marken på en blomprakt mellan stora ståtliga ekar. Fåglar som svalor, kungsfiskare och strömstare lockas till småfisk och insekter i vattnet. I vattnet återfinns en rikedom av fiskarter, inklusive havsöring och vimma, vilka har gynnats av intensivt restaureringsarbete av forssträckor och åbotten de senaste åren. Viltlevande djur söker sig till vattnet för att dricka och för att jaga, bland annat har uttern observerats.

Get here by public transport

Activities And Facilities

  • Hiking Hiking

Surface

Underlaget varierar från asfalt och grusvägar till lättvandrad terräng på fina upptrampade stigar och passager genom hagmark.

Vegetation

Stättor finns i ledens östra del Källängen.

Parking

Några parkeringar som finns är;
- Vid ledens startpunkt längs Mörevägen, som är skyltad cirka 500 meter från E22.

- Intill Biskopskogens fotbollsplaner bakom Ljungbyhemmet.

- I anslutning till Södermöreskolan.

- I Krankelösaholm vid ledens slut.

Communications

Buss 403 som går in i Ljungbyholm eller 121 till Bergkvara (stannar på E22).

Contact

Email address

Eva-Lena Larsdotter

eva-lena.larsdotter@kalmar.se

Please be aware that some of these texts have been automatically translated.

Questions & Answers

Ask a question to other Naturkartan users.

Reviews

Naturkartan

Naturkartan

Open this in the app