Area main nature reserve@2x Grönsö

Ta din båt och ge dig in i en av Mälarens skärgårdspärlor. Leta upp en härlig berghäll för sol och bad eller en egen vik där du kan vara för dig själv och ostörd njuta av lugnet, vattnet och fåglarna.

Inom naturreservatet ligger ett tjugotal öar av varierande storlek. Öarna är klippiga och många höga och branta. De kala berghällarna är märkta av inlandsisens rörelse. På Oxsten som är den högsta och brantaste ön finns rester av en fornborg.

I området finns gott om häckande sjöfågel och därför råder landstigningsförbud mellan 1 april och 15 juli på öarna Oxsten, Oxstensögonen, Stjärnan, Våmben och Lexingekråkan. Då har fåglarna ungar och måste lämnas ifred.

Vill du paddla genom reservatet finns en parkering och möjlighet att sätta i kajaken intill vägen alldeles efter att du kört över till Grönsö. Härifrån är det 4 km till själva reservatet. Ta en tur runt hela Grönsö ö och stanna till vid Grönsö slott där det finns café och en spännande slottspark.

Service: Informationsskyltar.

Förvaltare: Länsstyrelsen i Uppsala län

To do:
  • Area main nature reserve@2x Nature reserve
Directions:

Grönsö ligger ca 25 km sydost om Enköping. Du tar dig hit med egen båt.

Vill du paddla genom reservatet finns en parkering och möjlighet att sätta i kajaken intill vägen alldeles efter att du kört över till Grönsö. Härifrån är det 4 km till själva reservatet.