Images
Rundtur bland glass, bakverk och praliner i Västra Mälardalen
Att det finns vacker natur, fantastisk historia fina byggnader vet nog många om. Den här turen ger dig även möjlighet till njutningsfulla stopp på några av våra bästa caféer och gårdsbutiker i trakten. Med start vid Arboga station följer du cykelbanan ut ur Arboga. Du kör västerut och följer Arbogaåns rinnande vatten nedströms. Kanske har du valt att proviantera på något av stans caféer innan du åker iväg. du lämnar historiska Arboga åker mot Hjälmare kanal. Sveriges äldsta grävda kanal med sina nio slussar som forfarande öppnas och stängs för hand. Du kommer till kanalens norr
Följ med på en härlig cykelutflykt från Arboga till Kungsör och tillbaka. Den här turen ger dig även möjlighet till njutningsfulla stopp på några av Västra Mälardalens bästa caféer och gårdsbutiker. Turen bjuder på vacker natur, anrika kulturmiljöer och spännande historiska platser. Du startar förslagsvis i centrum av Arboga eller Kungsör.
Med start vid Arboga station följer du cykelbanan ut ur Arboga. Kanske har du valt att proviantera på något av stans caféer innan du åker iväg. Du lämnar den historiska stadskärnan bakom dig och cyklar västerut och följer då Arbogaåns rinnande vatten nedströms. Du åker mot Hjälmare kanal som är Sveriges äldsta grävda kanal. Idag är Hjälmare kanal ett attraktivt besöksmål och trafikeras i först hand av fritidsbåtar men också av passagerarbåtar som går regelbundna turer under sommarsäsongen. Den som färdas med båt genom kanalen från Gravudden vid Arbogaån till Notholmen i Hjälmaren passerar nio slussar på vägen, som än idag öppnas för hand precis som för 400 år sedan.
När du passerar Arbogas lilla flygfält får du sommartid hålla utkik efter segelflygplan som startar och landar på fältet. De har ofta Arboga som bas för sina flygningar. Strax därefter kommer du till en liten träbro där du cyklar över den ursprungliga gamla kanalen. Du cyklar vidare söderut på grusvägen som följer den gamla kanalen vidare mot Hjälmare docka. Från bron är det ca 2 kilometer lätt cykling till Hjälmare docka.
Vill du ha lite mer utmaning viker du av från den markerade digitala leden och börja med att leda din cykel över E20 och cyklar en kort sträcka på E20:s norra sida. Följ den lilla grusvägen så kommer du till Gravudden vid kanalens norra ände. Här vid kanalen mynning mot Arbogaån ligger kanalens nordligaste sluss. Här möter du även den pampiga ekallén som är planterad längsmed stora delar av kanalen. En gång tänkt att bli virke till slussportar och annat som behövs för att underhålla den historiska kanalen. Du cyklar vidare söderut på den körväg som längs med kanalen och passerar två slussar vid Säby. Den södra av dessa fick 1829 namnet Kronprins Joseph Frans Oscar efter den dåvarande kronprinsen. Den norra fick namnet Konung Karl XI. I Säby finns även ett lite bad med brygga.
Efter ett par kilometer kommer du till Hjälmare docka, Under 1800- och 1900-talet tillverkades fartyg i Hjälmare docka. Varvsverksamheten försvann på 1960-talet men dockan används fortfarande för reparation och som vinterförvaringsplats. Här finns även tre slussar och två caféer. Ett av dem är specialiserade på lokalproducerad glass. Det vill du inte missa. Är det fint väder så kan du ta en avstickare till Kvarnsjöns badplats som ligger 500 meter söder om Hjälmare docka.
Från Hjälmare docka blir det spännande då turen följande fyra kilometer går ut i delvis orörd vildmark. Du åker på fina skogsvägar i riktning mot Kungsör. Här är helt bilfritt då vägen i huvudsak används av skogsbolaget i trakten. Det här är en lite tuffare sträckning då den är lite mer kuperad. Du åker med skogen nära dig och här är chansen stor att se vilda djur. Har du starka ben kanske du väljer att stoppa vid Väggehällar där en kortare vandringsled kan ta dig upp till Arbogas högsta punkt Finnhäll.
Efter utsiktsstoppet var det dags att sätta sig i sadeln igen för att fortsätta färden mot Kungsör.
På de stora myrområdena söder om Lindsved jagade Karl XI orre på 1600-talet. Nuförtiden är marken upp-dikad och där odlas i dag grödor. Genom Skäftruna by har leden delvis en ny dragning runt Hundberget.
Efter skäftruna passerar man Fiskarbacken och på vägen även Granhammars by med det öppna jordbrukslandskapet. Grusvägarna som både har utmanande uppförsbackar och härliga nedförsbackar ansluter genom samhället Kungsör via villakvarter till Kungsudden vid Mälarens strand.
Kungsuddens kungsgård grundades av Gustav Vasa på 1500-talet och är idag ett omtyckt besöksmål, med himmelskt gott fika. Här kan du njuta av vacker historisk miljö, njuta av Amazing swedish fika eller ta en vandringstur upp till den vackra Jägaråsen. På Kungsudden ordnas även flera evenemang under året. Alldeles i närheten ligger Kungsörstorp där du kan övernatta i hotellrum.
Från Kungsör följer du den markerade Mälardalsleden som passerar Kungs Barkarö som är ett gammalt kulturlandskap med ädellövhagmarkerna och de mera slutna ädellövlundarna. Området är av riksintresse och anses också vara av europeiskt intresse p.g.a. sin förekomst av gamla, grova ekar.
Sedan passar det bra att stanna till vid gårdsbutiken, loppisen och kaféet vid Ljungs Goa som ligger i Uknö. Ljungs Goa brinner för det lokalproducerade och här har du möjlighet att smaka och proviantera lokala råvaror. Genom Valskog är det lättcyklat med fin cykelvänlig asfalt. Behöver du proviantera finns både gårdsbutik och pizzeria. Här korsar du även den pilgimsled som går mellan kyrkorna i Arboga och Köping. Är du törstig kan du ta ett stopp vid S:t Olofs källa.
Vägen slingrar sig fram bland öppna jordbrukslandskap. Du passerar större och mindre gårdar på vägen upp mot Viby.
Viby är den lilla byn som känns lite som Bullerbyn. Något du kanske inte visste är att här odlas spannmål av så hög kvalitet att det säljs som välling. I Viby finns även en gård med islandshästar som erbjuder turridningar. Här arrangeras under hela året många ridläger.
Du cyklar sedan i riktning söderut tillbaka till Arboga. Snart kan du se siluetten av staden dyka upp framför dig.
Contact
Address
Arboga turistbyrå Tel: 0589-87151 Epost: turistinfo@arboga.se
Email address
Ulf Johansson