Gustavsfors

Området Gustavsfors ligger vackert utmed Helge å, söder om Pjätteryd och har en fem kilometer lång kultur- och vandringsstig. Leden är markerad och slingrar sig genom vacker natur. Här finns flera platser och bord lämpliga för en medhavd picknick. Det porlande vattnet är ständigt närvarande.

Här finns gamla ruiner från 1700- och 1800-talen med informationsskyltar om de små industrier som en gång fanns i området. Idag är Gustavsfors internationellt känt för sitt fiske. Gustavsfors fiskevårdsområde, som bildades 1978, satsade på ädelfisk och är idag mycket populärt för sportfiskare från när och fjärran. Fiskekort köps på ifiske.se.

Gustavsfors är också en så kallad sägenplats. Här finns ett sagoskåp där du både kan läsa och lyssna på berättelsen om Gåarydstrollen.

Gustavsfors utgör också slutet på kanotleden Helge å. Den äventyrlige kan börja sin paddling i Virestad eller Ryssby för att till slut komma hit.

Besöksmålet med stig, målpunkter och naturvårdande skötsel har genomförts i ett samarbete mellan Pjätteryds hembygdsförening, Älmhults kommun, Helge å Model Forest och IKEA samt markägaren med stöd från Länsstyrelsens medel för lokala naturvårdssatsningar, "LONA".

Svårighetsgrad: Grön - enkel
Att göra:
  • Vandring
Tillgänglighet:
  • Nära parkering
  • Nära toalett
Faciliteter:
  • Kulturstig
Längd: 5.0 km
Underlag:

Blandad stig och grusväg.

Parkering:

Vid parkeringen finns ett utedass öppet 1 maj - 30 september.