12 Alljungen - Mörtsjöåsen | Blekingeleden

Härliga naturupplevelser i en variationsrik skog med inslag av rinnande vatten, imponerande bokskogar och fullt fungerande småbruk. Missa inte Lyckebyåns vackra formationer och skogsbygdens rika innehåll av blandskogar. Långt bort från större samhällen är skogen på något sätt mer genuin. Den som har turen på sin sida kan mycket väl se havsörn över vidderna.

Biotopskyddsområdet vid Mästaremåla är ett vackert kulturlandskap med enorma stengärdsgårdar, lövträd och betade strandängar. Stora delar av Natura 2000-området odlades ända in på 1930-talet då marken blev betesmark. På de torra och blockrika moränkullarna växer vackert darrgräs, knägräs, solvända, jungfrulin och den rödlistade och hotade arten stortimjan. Vid omfattande inventeringar har man hittat en handfull dynglevande skalbaggar liksom sexfläckig och bredbrämad bastardsvärmare.

Mörtsjöåsen ligger mellan sjöarna Stora Åsjön och Mörtsjön, sex kilometer utanför Rödeby. Redan på 1600-talet inkvarterades soldater på den dåtida Mörtön men det skulle dröja nästan 300 år innan Mörtsjöåsen blev den friluftsanläggning den är idag. Missa inte badplatsen vid Mörtsjön som bjuder på unika solnedgångar.


Blekingeleden är en 26 mil lång vandringsled från Sölvesborg i väster till Bröms i nordost. Du vandrar på ett varierat underlag längs stigar och grusvägar genom ett mosaiklandskap av skog, betesmarker, sjöar och små åkrar. Det finns tillgång till vatten och toaletter på de flesta etapper längs leden. Blekingeleden markeras med orange färg på stolpar och skyltar. Leden är beskriven från väst till öst – men du vandrar så klart vilket håll du vill.


Allemansrätten ger dig som besökare möjlighet att vistas fritt i den svenska naturen. www.allemansratten.se

Att göra:
 • Vandring
Längd: 24.1 km

Kontakta oss

Ark56 orange

Team ARK56

Blekinge Arkipelag
Kurpromenaden 4
372 36 Ronneby

 • Blekingeleden

  ARK56 - Blekinges länkade kustleder 29 apr

  Blekingeleden är en 26 mil lång vandringsled från Sölvesborg i väster till Bröms i nordost. Du vandrar på ett varierat underlag längs stigar och grusvägar genom ett mosaiklandskap av skog, betesmarker, sjöar och små åkrar. Det finns tillgång till vatten och toaletter på de flesta etapper längs leden. Blekingeleden markeras med orange färg på stolpar och skyltar. Några av etapperna ansluter till något av naven inom ARK56 – vilket är perfekt om du vill vila fötterna och kans...

 • Fika längs Blekingeleden – fem kaféer att längta till

  20 maj

  Även om få saker slår nykokt kokkaffe som tillagats över öppen eld så är tilltugget minst lika viktigt. På flera håll längs Blekingeleden kan man kombinera riktigt bra vandring med enastående kafébesök. Börja vandringen med ett kaffestopp på en uteservering, köp med dig färdkost för att äta längs vägen eller avsluta dagen med en frasig våffla. Ritz Conditori i Sölvesborg. Mitt på Stortorget i medeltidsstaden Sölvesborg ligger populära Ritz Kafé som med sina goda surdegsbrö...