05 Tulseboda Brunnspark - Mörrumsån | Blekingeleden

Du lämnar den vackra skogsparken kring brunnsvillorna i Kyrkhult och vandrar österut genom lättgångna skogar där sikten är god och med gott om svamp i markerna. Längs Mörrumsåns brusande vatten fortsätter leden söderut, genom vackra Käringahejans naturreservat ända ner till vindskyddet i Knaggelid.

Fornebodastugan är ett typiskt sydgötiskt hus som var vanligt i Sydsverige från medeltiden och ända fram till 1800-talets mitt. Byggnaderna bestod vanligtvis av tre huskroppar som sammanfogats till en enda enhet och beboddes vanligtvis av bönder.

Hälsokällan är en surbrunn med ett järnhaltigt, bubblande vatten. Den blev grunden till verksamheten på Tulseboda Brunn. Framförallt behandlades bleksot, blodbrist, engelska sjukan, kronisk mag- och tarmkatarr och hjärtsjukdomar i Tulseboda. Numera är källan täckt med ett lock, men vattnet går fortfarande att dricka.

Käringahejans naturreservat ligger på båda sidor om Mörrumsån mellan Hovmansbygd och Härnäs. Mörrumsån slingrar sig fram genom landskapet i en djup sprickdal där dalgången på sina håll störtar rakt ner i ån med en fallhöjd på uppemot 40 meter (norr om Blekingeleden). I dalgångsbranterna hittar du vildmarksliknande skogsområden med urskogskaraktär. Framförallt växer tall, bok och ek i branterna.


Blekingeleden är en 27 mil lång vandringsled från Sölvesborg i väster till Bröms i nordost. Du vandrar på ett varierat underlag längs stigar och grusvägar genom ett mosaiklandskap av skog, betesmarker, sjöar och små åkrar. Det finns tillgång till vatten och toaletter på de flesta etapper längs leden. Blekingeleden markeras med orange färg på stolpar och skyltar. Leden är beskriven från väst till öst – men du vandrar så klart vilket håll du vill.


Allemansrätten ger dig som besökare möjlighet att vistas fritt i den svenska naturen. www.allemansratten.se

Att göra:
 • Vandring
Längd: 17.5 km

Kontakta oss

Ark56 orange

Team ARK56

Blekinge Arkipelag
Kurpromenaden 4
372 36 Ronneby

 • Blekingeleden

  ARK56 - Blekinges länkade kustleder 29 apr

  Blekingeleden är en 26 mil lång vandringsled från Sölvesborg i väster till Bröms i nordost. Du vandrar på ett varierat underlag längs stigar och grusvägar genom ett mosaiklandskap av skog, betesmarker, sjöar och små åkrar. Det finns tillgång till vatten och toaletter på de flesta etapper längs leden. Blekingeleden markeras med orange färg på stolpar och skyltar. Några av etapperna ansluter till något av naven inom ARK56 – vilket är perfekt om du vill vila fötterna och kans...

 • Fika längs Blekingeleden – fem kaféer att längta till

  20 maj

  Även om få saker slår nykokt kokkaffe som tillagats över öppen eld så är tilltugget minst lika viktigt. På flera håll längs Blekingeleden kan man kombinera riktigt bra vandring med enastående kafébesök. Börja vandringen med ett kaffestopp på en uteservering, köp med dig färdkost för att äta längs vägen eller avsluta dagen med en frasig våffla. Ritz Conditori i Sölvesborg. Mitt på Stortorget i medeltidsstaden Sölvesborg ligger populära Ritz Kafé som med sina goda surdegsbrö...