Dackegrottan

Om man är lite äventyrslysten av sig och inte är rädd för grottspindlar, rekommenderas ett besök till skogsområdet vid Nedre Virkens norra spets. Här ligger några bergspartier med djupa skrevor och små grottor. Hålrummen är för det mesta för små eller smala för att kunna utforskas, men ett undantag finns, Dackegrottan.

Kanske var grottan känd redan under Gustav Vasas tid då Dacke och hans män jagades land och rike runt. Om de var här eller inte låter vi vara osagt men grottan torde i så fall ha varit ett bra gömställe. Kryper man in genom den smala gången vid foten av berget öppnar sig nämligen en liten sal med plats för flera personer. Ett par gångar leder vidare längre in. Följer man den som går rakt fram kommer man till en plats med ståhöjd. Här finns också ett litet hålrum med en slät avsats som går utmärkt att sitta på. Några sprickor letar sig ut genom berget och släpper in ett minimum av ljus.

Dackegrottan är ett häftigt ställe men bör inte utforskas på egen hand. Ha alltid någon med dig om du besöker platsen. Vare sig öppningen eller bergsskrevorna släpper in särskilt mycket ljus så en ficklampa kan komma väl till pass.

Faciliteter:
  • Grotta
Hitta hit:

Från Åtvidaberg kör mot Kisa. Knappt 3 km efter avtagsvägen till Adelsnäs ser man sjön Nedre Virken på södra sidan om vägen. Sväng in till vänster på en mindre grusväg innan bron och stanna direkt före vägbommen på lämplig plats så du inte står i vägen. Gå längs med sjön cirka 350 m. Passera en markant bergsknalle vid sjövikens slut och gå upp i branten utefter berget där en skogsföryngring tar vid. Grotthålet finns vid bergfoten nedanför en stor lodyta.

Kontakta oss

Atvidabergs kommuns logotyp

Kontaktcenter

Turistinformation

Åtvidabergs kommuns kontaktcenter kan hjälpa dig med tips och svara på frågor kring kommunens olika besöksmål. Vi hjälper dig att hitta den information du söker!