Kapellbergsstigen

Kapellbergsstigen går mellan Lilla Aspeboda och Vällgården och vidare ut till länsväg 293 vid Skyttgruvan/Näverbergs gruva. Leden är bitvis stenig och brant men är i de nedre delarna omvandlad till körväg. Den är markerad med gul färg.

Kapellbergsstigen är ursprungligen den gamla forvägen mellan Lilla Aspeboda och Falu gruva. Enligt prosten Magnus Sahlstedt (1743) var stigen även en del av den gamla trafikleden från Stockholm via Uppsala, Västerås och Hedemora och kallades “allmänna kungsvägen”.

Vid ledens startpunkt i Lilla Aspeboda syns tydligt resterna av den omfattande hyttverksamheten som funnits på platsen. Längs vandringsleden finns informationstavlor uppsatta som berättar om intressanta företeelser. Vid knutpunkten på Kapellberget finns lämningar över vad som sägs vara grunden till ett kapell som byggdes när Sverige fortfarande var katolskt. Den som går Kapellbergsstigen och tar del av den information som finns får en god inblick i Aspebodas tidiga historia.

Aspeboda hembygdsförening ansvarar för leden.

Att göra:
  • Vandring
  • Ridning
  • Trailrunning
Längd: 7.0 km
Hitta hit:

Från Falun väg 293 mot Leksand. Sväng vänster mot Aspeboda. Vid kyrkan i Aspeboda tag av mot Olsbacka. Kör ca 500 m och över bron vid Aspån. Leden startar på andra sidan bron.

GPX Fil: Ladda ned GPX-fil
Vill dit
Var där
Kommentera
  • Niclas Caldegren

    Oerhört dåligt uppmärkt. Vi gick fel ett antal gånger och tröttnade till slut. Undvik denna led.

    mer än ett år