Vildmarksleden i Bjursås

Aktuellt

21-08-19 Leden är nu röjd. Nedfallna träd från i vintras är borttagna.

Vildmarksleden startar norr om Dössberget i Bjursås. Leden går främst genom skog men du kommer också att passera byar, fäbodställen och utsiktspunkter. När du planerar din tur är det bra att veta att leden är mycket kuperad, speciellt på väg tillbaka mot Bjursås. Men trots de många höjdmetrarna är Vildmarksleden väl värd ett besök eftersom den bjuder på en fin naturupplevelse, vackra vyer och mycket tystnad. Hela sträckan är väl markerad och lätt att följa. Det ligger spång på flera ställen men stövlar eller höga kängor rekommenderas ändå eftersom du passerar en del myrmarker.

En av höjdpunkterna är berget Ärtknubben som ligger 445 meter över havet. Tack vare att berget har en väldigt brant sida mot sydöst sida får du härifrån milsvidd utsikt över sjöar, skog och berg. Högst upp på Ärtknubben ligger ett vindskydd och en eldstad.

Eftersom Vildmarksleden är 35 kilometer lång rekommenderas övernattning på minst ett ställe. Den största raststugan är Flymyrskojan som du passerar efter ungefär halva leden. Här finns åtta sängplatser och möjlighet att elda inne i stugan. Du får själv ta med sovsäck och liggunderlag. Det är bra att veta att det inte finns något vatten här, så ta med det också. Mindre stugor längs leden är Hambergsstugan samt raststugorna i Fänriksbo och i Trugbo.

Fakta

Leden är markerad med orange färg på träden samt grå och blå vägvisare.

Det går även att kliva på Vildmarksleden vid Bjursås camping.

Vatten går att fylla på i Sörskog där det också finns vattentoalett.

Vildmarksleden skapades en gång av Falu kommun i samarbete med personer från orten. Grundtanken var att leden skulle ge nutidsmänniskan en möjlighet till avkoppling i naturskön miljö och samtidigt ge en inblick i fädernas hårda levnadsvillkor.

Svårighetsgrad: Röd - krävande
Att göra:
 • Vandring
 • Trailrunning
Tillgänglighet:
 • Nära parkering
Längd: 35.0 km
Underlag:

Stigar med rötter och stenar förekommer, bitvis myr och våtmark beroende på väder. Kortare sträckor med grusvägar och asfalt.

Backar:

En väldigt kuperad led med rejäla stigningar på sina ställen.

Parkering:

Parkering, dass och värmestuga finns i anslutning till starten på leden.

Hitta hit:

Från RV 69, sväng mot centrala Bjursås och följ vägen i ungefär en kilometer. Följ sedan skyltning mot Dössberget och elljusspår. Passera Dössbergets värdshus och följ vägen förbi Bjursås ridklubb. Ta vänster uppför backen vid skylten elljusspår, där kommer du till parkeringen och starten för Vildmarksleden.

GPX Fil: Ladda ned GPX-fil
Vill dit
Var där
Kommentera
 • Jens Westergren

  Tackar!

  ungefär ett år
 • Pär Karlsson

  Det finns en källa i Faxberg, om man följer vägen en bit norrut från trevägskorsningen. I Sörskog har Falu kommun toaletter och omklädningsrum och där kan man också fylla på vatten. Även i Faxberg finns en källa. Vilken kvalitet vattnet har i källorna vet vi dock inte.

  ungefär ett år
 • Jens Westergren

  Finns det några källor eller andra färskvattenställen längs leden?

  ungefär ett år