Kilsbergsspåret fyller 25 år

Av Örebro 2019-02-01

Kilsbergsspåret är 25 km långt och anpassat för att passa alla typer av skidåkare, ett allemansspår helt enkelt! Nu ska det firas att det var 25 år sedan det låg klart.

Kilsbergsspåret löper över Kilsbergskammen mellan Ånnaboda och Nora. Det var efter en snöfattig vinter för 26 år sedan då Wadköpingsloppet mellan Örebro och Nora fått ställas in som ideella krafter slagit fast att snön istället är säkrast att finna i Kilsbergen.

Kilsbergsspåret har kommit till tack vare ett lyckat samarbete mellan föreningslivet, Örebro kommun, tidigare Fritid T-län och markägare framförallt Sveaskog (tidigare Domänverket).

Initiativtagarna till Kilsbergsspåret, Claes Wahlberg från Norabygdens skidklubb och Weine Fredriksson från Garphyttans IF är fortfarande aktiva med att göra fina skidspår i Kilsbergen.

Lördag den 9 februari 10-14 bjuds det på fika längs spåret på fyra platser. • Digerberget • Skrikarboda • Lisselängen • Ånnaboda

Firandet blir ett samarrangemang mellan Örebro kommun, Nora kommun, Norabygdens skidklubb, Garphyttans IF och Storstenshöjden AB som på olika sätt bidrar till att vi har så fina skidspår mellan Örebro och Nora.

En förutsättning har förstås varit markägarnas goda vilja. Skidsystemet i Kilsbergen är ett viktigt område för friluftsliv och folkhälsa och ett ansvarområde som ligger på fritidsnämnden i Örebro kommun. Under dagen kommer några politiker från fritidsnämnden i Örebro kommun att åka skidor, bjuda på fika och prata med medborgarna i spåret.

Kom gärna och njut av skidåkning och fira den 9 februari, men tänk på att det kan vara trångt med parkering.

Bäst är att parkera i Ånnaboda eller i Digerberget.

Kontakta oss

Kommunlogotyp farg1

Servicecenter

Kontakta oss om du har frågor om Örebros friluftsliv. Tel: 019-211000

Dela