Ta hand om varandra och naturen!

Av Växjö kommun 2021-04-01

Friluftslivets år rullar vidare under årets andra kvartal där vårsol och fågelsång är efterlängtade vinstlotter. I dessa tider är naturen en ovärderlig plats för att samla tankarna och njuta av en daglig dos fysisk aktivitet. Under en promenad, en cykeltur eller en fikapaus utomhus är det lättare att hålla avstånd och följa Folkhälsomyndighetens senaste rekommendationer. Här kommer några förslag på vad du kan uppleva ute i sköna Växjö under årets andra kvartal.

APRIL – fylld av vårtecken och fågelsång!

 • Besök och kryssa flera av de gröna besöksmål som lanserades under Earth Week i Växjö. Alla håller öppet hela året genom guidning via ljudfiler med QR-koder på plats. Höga naturvärden och säkra avstånd finns det gott om vid Hanefors, i naturreservaten Lunden, Braås Park och Bokhultet.
 • Leta upp närmaste fågeltorn eller utsiktsplats och spana in fågellivets högsäsong. Vill du lära dig mer om alla fågelarter, häng på en av flera söndagsguidningar vid Husebymaden som arrangeras fram till 9 maj.
 • Värdera och läs på några rader om allemansrätten i artiklar här på Naturkartan Växjö. Vad som gäller i naturen är viktig baskunskap för alla som vistas i naturen och här ingår även skyldigheter. Städa själv gärna upp lite skräp som någon lämnat kvar i naturen. Den 22 april är Clean Earth Day över hela klotet så passa gärna på att plocka skräp hela denna veckan. Ger en skön känsla och ett sopkärl är aldrig långt borta. Håll Växjö rent!
 • Hela Sveriges friluftsdag är månadstema och spikad till den 29 april. En friluftsdag kan givet planeras och genomföras vilken dag som helst under året där Luften är fri. Friluftsdagar behövs för alla åldrar och kan innehålla en mångfald av aktiviteter för olika målgrupper. Engagera din arbetsplats, din skola eller dina närmaste för en kul friluftsdag i vardagsnära natur. Varför inte planera en utedag varje månad?

MAJ – friluftsliv i skyddad natur är månadens tema

 • Ta en utflykt till Åsnens Nationalpark. Cykla hit eller parkera bilen vid huvudentrén Sunnabron och njut av landets 30:nde guldstjärna i flera timmar. I vår allra mest värdefulla natur finns mängder att upptäcka. I Växjö kommun finns hela 27 naturreservat så passa på att kryssa flera nya besöksmål under året.
 • Att bekämpa invasiva arter kan många hjälpa till med. Lupiner är fina men tränger bort vår egen värdefulla ängsflora, framförallt utmed vägkanter. Dra på arbetshandskarna och knäck av lupiners blomställning så minskar vi utbredningen tillsammans!
 • I maj lanserar Växjö Orienteringsklubb den nationella friskvårdssatsningen HITTAUT. Hela säsongen kan Växjöborna fritt och enkelt ta sig ut och hitta checkpoints. Ta med kartan på promenaden, cykelturen eller löprundan så aktiverar du både kropp och knopp och kanske upptäcker några nya fina platser. Alla kan delta utifrån sina förutsättningar, dygnet runt under säsongen. HittaUt finns även som friskvårdsprojekt för företag och skolor.
 • Hitta en stillsam, tyst plats och lyssna efter naturens ljud en lång stund. Naturkartan visar vägen till 25 tysta platser/områden med god ljudmiljö. Ta med ett sittunderlag och lägg dig på marken under en ståtlig trädkrona. Titta upp mot himlen och trädtopparna en stund. Andas lugnt och samla ny energi.

JUNI – sommarens första bad

 • Besök en badplats i Växjö där du aldrig doppat tårna förut. Med 45 badplatser är Växjö etta i landet gällande antal badplatser och nu är alla besiktigade och klara. Alla är unika och utspridda i 21 badbara sjöar. Perfekta platser för lek, picknick eller en tupplur på filten. Scensommar för alla åldrar sparkar anpassat igång med mängder av scenkonst utomhus vid flera vackra platser.
 • Pumpa cykeldäcken och ta en tur på ringleden Växjö Runt. Ett unikt stråk som gör det enkelt att upptäcka 6 glimrande sjöar och 8 naturreservat. Eller cykla någon annan favoritrunda nära dig, kort eller långt väljer du bäst själv.
 • Gör ett besök vid stadsodlingen Östrabo Ekobacke där det växer så det knakar ovan och under jord. Njut av utsikten och inspireras av mångfalden av färger i alla odlingsrader.
 • Äta ute är månadens tema. Att laga mat utomhus är varken krångligt och jobbigt, men behöver lite planering och förberedelse innan utflykten. Maten smakar ofta klart bättre utomhus. Tips på enkla recept, olika matlagningssätt och inspiration kan hittas på luftenärfri.nu eller andra outdoor-sajter.
 • Leta upp närmaste vindskydd för en övernattning ute i frisk sommarnatt. Packa med liggunderlag, sovsäck och godaste utematen för en annorlunda natt med helpension. Fler än 32 vindskydd runt om i Växjö kommun väntar på besök. Respektera den unika allemansrätten.

LUFTEN ÄR FRI!

Kontakta oss

Kontaktcenter

Telefon 0470-410 00