Ta hand om varandra och naturen!

Av Växjö kommun 2020-07-01

Årets tredje kvartal andas sommar och för många en längre paus som inbjuder till fina utflykter. I dessa tider med hemester runt Växjö är naturen en given plats för att ladda batterierna och njuta av en daglig dos fysisk aktivitet i egen takt. Under en promenad, ett kvällsdopp i sjön eller en fikapaus utomhus är det lättare att hålla avstånd och följa Folkhälsomyndighetens senaste rekommendationer. Här landar några förslag på vad du kan hitta på ute i sköna Växjö under juli till september.

JULI – sommar i alla väder!
- Gör din egen bucketlist och bocka av nya besöksmål och aktiviteter efterhand. Hitta inspiration i Naturkartan, på Upplev Växjö eller på hemmatipset.se – här finns mängder av tips både på land och sjö i såväl Växjö som i länet.
- Lägg dig på marken under en ståtlig grön trädkrona. Titta upp mot himlen och lyssna efter naturens ljud en stund. Andas lugnt och samla ny energi.
- Värdera och läs på några rader om vår unika allemansrätt. Vad som gäller i naturen är viktig baskunskap för alla som vistas i naturen och här ingår även skyldigheter. Att umgås med naturen kräver kunskap, respekt och varsamhet.
- Besök en aktivitetspark eller ett utegym och få en inspirerande dos fysisk aktivitet en sommarkväll. Våra nyaste aktivitetsparker hittas vid stationsparken i Lammhult samt på Teleborg – Torparängen och Geometriparken är alla värda ett besök.

AUGUSTI – dags att hitta svampställen?
- Besök en badplats eller ett naturreservat där du aldrig satt din fot förut. Mängder av fina badplatser och 26 naturreservat finns att upptäcka.
- Gör ett besök på någon av de 19 Tysta platser som numera är taggade i Naturkartan Växjö. Testa ett skogsbad i långsam takt och följ tipsen. Med lite tur och öppna ögon kan du finna ditt eget svampställe på turen.
- Pumpa cykeldäcken och ta en tur på ringleden Växjö Runt. Ett unikt stråk för att enkelt upptäcka 6 stadsnära sjöar och 8 naturreservat. Korpen Växjö säljer startkort som kan ge pris till alla som hittar kontrollplatserna utmed 41km Växjö Runt. Kom ihåg att packa med fikakorgen för en skön energipaus.
- Gör ett besök vid stadsodlingen Östrabo Ekobacke där det växer så det knakar ovan och under jord. Njut av utsikten och inspireras av mångfalden av färger i alla odlingsrader.

SEPTEMBER – en fin tid för vandring!
- Söndag 6 september kl. 10:00-15:00 anordnas fjärde upplagan av Naturens dag, en heldag utomhus i naturreservatet Hovshaga där flera friluftsorganisationer visar upp friluftslivets variation av upplevelser. Naturens dag erbjuder som alltid något som passar många i Växjö. År 2021 ska Friluftslivets år firas i hela Sverige.
- Vandra kort eller långt på någon av alla markerade leder. 59 turer för vandring i Naturkartan Växjö slingrar fram på fina stigar och ofta nära någon sjö. En perfekt aktivitet i frisk septemberluft.
- Har du besökt Åsnens Nationalpark än? Länets unika nationalpark är värt ett besök året runt. Cykla hit eller parkera bilen vid huvudentrén Sunnabron och njut av landets 30:nde guldstjärna i flera timmar. I vår allra mest värdefulla natur finns mycket att upptäcka. Tillgängligheten vid huvudentrén är väldigt bra och bekväm för alla besökare.
- Leta upp närmaste vindskydd för en övernattning ute i friska luften. Packa med liggunderlag, sovsäck och godaste utematen för en njutbar natt med helpension. Fler än 32 vindskydd runt om i Växjö kommun väntar på besök. Hitta rätt med hjälp av Naturkartan.
VÄLKOMMEN UT!

Länkar

Kontakta oss

Vaxjo kommun logotyp staende svart

Kontaktcenter

Kommunvägledare

Telefon 0470-410 00

Dela