Skön sommar i gröna Växjö!

Av Växjö kommun 2021-07-01

Årets tredje kvartal andas värme, sommar och för många en längre paus som inbjuder till fina utflykter. Naturen är en given plats för att koppla av, ladda batterierna och njuta av en daglig dos fysisk aktivitet i egen takt. Friluftslivets år med temat ”Luften är fri” handlar under det här kvartalet om att sova ute, testa något nytt och att gilla friluftslivet – kanske på din favoritplats i Växjö kommun. Här kommer några förslag på vad du kan hitta på ute i sköna, gröna Växjö under juli till september.

JULI – perfekt för vattenaktiviteter och övernattning!

 • Friluftslivets år – sova ute! Leta upp närmaste vindskydd för en övernattning ute i friska luften. Packa med liggunderlag, sovsäck och godaste utematen för en njutbar natt med helpension. Fler än 32 vindskydd runt om i Växjö kommun väntar på besök. Hitta rätt med hjälp av Naturkartan.

 • Upplev Växjö kommun från vattnet! Testa att hyra en kanot eller kajak och glid fram på vattenytan i Toftasjön, Helgasjön eller längs Värendsleden. Är du uppmärksam kan du få se både storlom och fiskgjuse, men håll dig på gott avstånd från boplatserna.

 • Scensommar för alla åldrar är igång med mängder av scenkonst utomhus vid flera vackra platser. Håll utkik på upplev.vaxjo.se.

 • Besök en badplats i Växjö där du aldrig doppat tårna förut. Med 42 badplatser är Växjö etta i landet gällande antal badplatser. Alla är unika och utspridda i 21 badbara sjöar. Perfekta platser för lek, picknick eller en tupplur på filten.

AUGUSTI – dags att hitta blåbärsställen?

 • Friluftslivets år handlar under augusti om att göra något för första gången, ”jag har aldrig…”. Besök ett naturreservat där du aldrig satt din fot förut. Mängder av naturreservat med höga naturvärden finns att upptäcka i kommunen. Respektera föreskrifter och allemansrätten i vår mest värdefulla natur.

 • Gör ett besök på någon av de 26 Tysta platser som numera är taggade i Naturkartan Växjö. Testa ett skogsbad i långsam takt och följ tipsen. Med lite tur och öppna ögon kan du finna ditt eget blåbärs- eller svampställe på turen.

 • Gör din egen bucketlist och bocka av nya besöksmål och aktiviteter efterhand. Hitta inspiration i Naturkartan, på Upplev Växjö eller på hemmatipset.se – här finns mängder av tips både på land och sjö i såväl Växjö som i länet.

 • Pumpa cykeldäcken och ta en tur på den drygt fyra mil långa ringleden Växjö Runt. Ett unikt stråk för att enkelt upptäcka 6 stadsnära sjöar och 8 naturreservat. Kom ihåg att packa med fikakorgen för en skön energipaus.

SEPTEMBER – en fin tid för vandring!

 • Söndag 5 september kl. 09:00-15:00 anordnas femte upplagan av Naturens dag, en heldag utomhus i naturreservatet Teleborg där flera friluftsorganisationer visar upp friluftslivets variation av upplevelser. Naturens dag erbjuder som alltid något som passar många i Växjö. Samlingsplats vid Teleborgs slottspark.

 • Vandra kort eller långt på någon av alla markerade leder. 64 turer för vandring i Naturkartan Växjö slingrar fram på fina stigar och ofta nära någon sjö. En perfekt aktivitet i frisk septemberluft. 11 september är utlyst som Vandringens dag i hela Sverige.

 • Friluftslivets år fokuserar under september på ”Gilla friluftslivet”, gärna med utomhusaktivitet på din arbetsplats eller skola. Kanske har du en egen favoritplats i Växjö kommun? Besök den och njut extra mycket i september! Ta gärna med en kompis som inte har varit där förut.

 • Intressanta kulturmiljöer och storslagna landskap är ofta en lyckad kombination. Besök Vartorps kvarn, Hemmesjö gamla kyrka, Kronobergs slottsruin, Inglinge hög eller någon annan spännande plats där historia och gröna upplevelser möts.

VÄLKOMMEN UT – LUFTEN ÄR FRI!

Kontakta oss

Vaxjo kommun logotyp staende svart

Kontaktcenter

Telefon 0470-410 00