Area main national park@2x Tyresta nationalpark och naturreservat

Bara två mil sydost om Stockholms innerstad ligger Tyresta nationalpark och naturreservat. Med sin unika urskog, sina klara skogssjöar och ett stort antal ovanliga växter och djur är det en pärla i Haninges natur. I skogen står väldiga träd med 400 år på nacken och här finns sällsynta lavar, vedsvampar, mossor och skalbaggar. Sommaren 1999 drabbades östra delen av Tyresta av en av de största svenska skogsbränderna i modern tid. Idag är brandområdet ett spännande arbetsfält för forskare, och några år efter branden hittades här Tyrestaflugan, en ny art för världen. Vid infarten till nationalparken i söder ligger Tyresta by, en väl bevarad by från 1700- och 1800-talet. Byn är utgångspunkt för många av de vandringsleder som finns i Tyresta. Tyresta förvaltas av Tyrestastiftelsen.

Att göra:
  • Area main nature reserve@2x Naturreservat
  • Area main national park@2x Nationalpark
Hitta hit:

Buss 807 eller 834 till Svartbäcken. Därefter är det två kilometers promenad till Tyresta by. Vissa turer av buss 834 går ända fram till Tyresta by.

Kontakta oss

Haninge ligg logo ec 1039

Haninge kommun

Kontakta oss om du har frågor om Haninges Naturkarta.

  • Åvaån - Öringens lekplats och yngelkammare

    Haninge kommun 1 nov 12:00

    Sverker Lovén och Oliver Karlöf berättar om den fascinerande öringen vid fiskfällan, där fiskarna fångas in och räknas. Samling vid fiskfällan vid Åva, Åvavägen. Aktiviteten pågår kl 12.00-14.00. Kostnad: 150 kr. Föranmälan till: info@tyresta.se Stövlar behövs. Arrangör: Stockholms stad. http://www.sverigesnationalparker.se/tyresta