Ruttjebäcken

Vackra formationer i den mjuka skifferbergarten och det kristallklara vattnet gör Ruttjebäcken till en favorit bland utflyktsmål i Hemavan Tärnaby. Den fina stigen börjar på andra sidan bron över Ruttjebäcken.

Efter några hundra meter kan du lämna stigen och gå ut på klipporna. Strosa omkring här och leta jättegrytor, tunnlar, kanaler och fantasifulla slipningar i de mjuka skifferbergarterna. En varm sommardag värms vattnet i grytorna upp och bäcken förvandlas till ett naturligt äventyrsbad. Ju mindre vatten det är i bäcken, desto fler vackra formationer kommer fram.

Ruttjebäcken har genom årtusenden grävt sig ner i den mjuka skifferbergarten. Här finns också stråk av kalkbergsten i berggrunden. När sluttningen börjar plana ut minskar formationerna i bäcken. Härefter blir också stigen otydligare och blötare.

Passa på att fiska i Tängvattnet. Du kan köpa Rönäs-Tängvattnets fiskekort på https://www.ifiske.se/fiske-tangvattnet.htm.

Att göra:
  • Vandring
Längd: 1.7 km
Parkering:

Leden börjar på andra sidan landsvägsbron över Ruttjebäcken när man kommer från Hemavan. Viktigt att tänka på vid besök till Ruttjebäcken är att stigen/bäcken kantas av privata ägor med fast boende vilket vi hoppas alla besökare respekterar. Det kan periodvis vara högt tryck med besökare - här behöver sunt förnuft råda om det är möjligt att parkera eller ej.

Ett alternativ kan vara att man tar cykeln och får en fin cykeltur längs den vackra Rönäsvägen på köpet.

Hitta hit:

Följ E12 norrut från Hemavan. Tag av efter ca 2 km och följ grusvägen ca 15 km till Rönäs.

Kontakta oss

Visit Hemavan Tärnaby

+46 (0)954-104 50