Place main hub@2x Bolinderberget

Trots att Bolinderberget är nära både strand och station är det få som hittar hit. Kanske beror det på att det är en brant stig upp. Det är lättare att följa stigarna som går runt berget. Uppe på berget står krokiga tallar som böjts i vinden.

Gamla viktiga träd

Flera av tallarna här är över 200 år, det kan man se på de platta trädkronorna. Du kan spana efter den kräsna svampen tallticka som främst växer på tallar som är över 150 år. Talltickan sitter ofta högt upp på träden där den sticker ut som en brun skiva.

Industrin som byggde Kallhäll

Bolinders flyttade sitt gjuteri och mekaniska verkstad från Kungsholmen till Kallhäll i början på 1900-talet. Flytten innebar att Kallhälls järnvägsstation öppnades och ett samhälle växte fram. På Bolinders tillverkades allt från köttkvarnar till elspisar. Idag finns flera av de gamla industribyggnaderna i tegel kvar nere vid Bolinder strand.

Vill du vandra vidare?

Från Kallhälls station är det nära till Upplandsleden. Om du vandrar norrut kan du gå till Bonäsbadet eller Ängsjö. Söderut går leden genom Görvälns naturreservat. Du kan följa den genom skogen till Görvälns slott.

Faciliteter:
  • Place main viewpoint@2x Utsiktsplats
  • Place main bus stop@2x Kollektivtrafik
  • Place main parking@2x Parkeringsplats
  • Place main hub@2x Järfällas naturpärlor
Hitta hit:

Från Kallhäll kan du promenera till Bolinderberget. Om du kommer med pendeltåg tar du till vänster vid utgången från Kallhälls station. Parkering finns vid Kallhällsbadet.

Kontakta oss

Järfälla kommuns servicecenter

Telefon: 08-580 285 00