Sandvik

Sandviks gård är troligen byggd år 1775 men gjordes år 1866 om till ett påkostat sommarställe. På 1880-talet hade Sveriges första statsminister Louis de Geer gården som sommarhus.

Under ombyggnationen fick huset ett torn som var rikligt smyckat med utsågade dekorationer, så kallad snickarglädje. Tornet revs på 1950-talet efter att grunden blivit instabil, då flera generationer grävlingar bosatt sig under huset. Gården hade även en egen brygga där ångbåten från centrala Stockholm gjorde ett stopp. Bryggan finns kvar än idag. Här kan du sätta dig och njuta av utsikten över Mälaren.

Knäpp när knoppar brister

Framför huset finns rester kvar av en damm där man förr i tiden odlade fisk till hushållet. Bakom huset finns en dunge med bokträd, ett ganska ovanligt träd i Stockholmstrakten. Dess släta bark gör den lätt att känna igen. Det sägs att man på våren kan höra ett knäppande ljud när bokarnas knoppar brister.

Järfällas jätte

Vid Sandvik växer Järfällas största ek. Den står nere vid stranden framför bryggan och har en respektabel ålder av minst 600 år. Prova hur många personer ni behöver vara för att nå runt eken. Trädet är nämligen hela 658 centimeter i omkrets!

På vikingarnas tid var eken ett heligt träd och särskilt de ekar som blixten slagit ned i förknippades med åskguden Tor. Men vikingarna såg också andra värden hos ekarna, inget annat träd var så bra att bygga båtar av. Staten förbjöd tidigt vanligt folk att hugga ner ekar då de kunde behövas till krigsskepp. Inte förrän år 1875 blev det tillåtet att avverka ek.

Sugen på att ta en löptur?

I skogen mellan Sandvik, Hummelmoravägen och Vattenverksvägen finns ett elljusspår som är 2,9 kilometer långt. Du når det från Sandviksskolan eller parkeringen vid Vattenverksvägen. I närheten av skolan och spåret finns även ett utegym.

Tillgänglighet:
  • Barnvagnstillgängligt
Faciliteter:
  • Grillplats/Eldplats
  • Nav
Hitta hit:

Du kan cykla till Hummelmora, Sandvik och Gåseborg via Vattenverksvägen och några av de mindre vägarna i området. Närmaste busshållplats är Sandviksskolan. Därifrån kan du följa motionsspåret ner mot Hummelmora och Sandvik. Om du kommer med bil finns det en parkeringsplats vid Vattenverksvägen/Sandviks gårds väg.

Kontakta oss

Järfälla kommuns servicecenter

Telefon: 08-580 285 00