Naturvärde

Kottlasjön

Naturvärde

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Åtgärder

Beskrivning

Kottlasjön är cirka 24 hektar stor drygt sju meter djup. Sjön är Lidingös största sjö och öns enda badsjö. Det finns flera kommunala badplatser i sjön. De största är det så kallade barnbadet med sandstrand i sjöns västra vik och ett klippbad med trappa ner i vattnet i sjöns södra del. Badet i västra viken är handikappanpassat med en rullstolsramp ut i vattnet, stora utomhustoaletter och en handikapparkeringsplats.

Sjön har höga naturvärden och ligger i Långängen-Elfviks naturreservat

Kottlasjön uppvisar en stor artrikedom vad gäller vattenväxter och bottendjur. Bland de ovanligare arterna finns kransalgen uddslinke och snäckorna sjötusensnäcka och ribbskivsnäcka.

Fiskbeståndet i sjön domineras sedan några år tillbaka av abborre. Den näst vanligaste fisken är mört. I sjön finns även sutare, ruda, gärs och gädda. Det är inte tillåtet att fiska i Kottlasjön, med undantag för de som har särskilda fiskerättigheter i sjön. En stor andel rovfisk som abborre och gädda bidrar till att hålla nere mängden växtplankton och gör vattnet klarare i sjön. Det är därför en fördel om dessa arter inte fiskas upp ur sjön.

I sjön finns även bäver som byggt ett par hyddor i sjön. Runt Stockbyån som rinner från Stockbysjön och vid sjöns utlopp till Mölnaån finns värdefull sumpskog. Vid utloppet kan man vintertid ofta se strömstare sitta i kanten av det öppna rinnande vattnet.

Tillflödet av vatten är litet till sjön i förhållande till sjöns storlek. Omsättningstiden för vattnet i sjön är över två år, vilket gör att sjön är känslig för bland annat växtnäringsämnet fosfor. Fosforhalterna har varit höga vilket har gynnat växtplankton i sjön som har gjort sjöns vatten grumligt och tidvis har giftiga blågrönalgblomningar förekommit. Stora mängder av fosforn bands till sjöbotten genom restaureringsåtgärder 2017 och sedan dess har vattnet varit klarare än tidigare och mängden blågrönalger har varit liten. Även mängden mört har minskat i sjön.

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Naturvärde Naturvärde
  • Skridskor Skridskor

Tillgänglighet

  • Nära parkering Nära parkering
  • Nära kollektivtrafik Nära kollektivtrafik

Kontakt

Adress

Kontakta oss för frågor om Lidingös natur.

E-postadress

Jerker Idestam-Almquist

jerker.idestam.almquist@lidingo.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen