Säby Västerskog

Naturreservatet Säby Västerskog ligger söder om Bjärka Säby. Här växer en barrdominerad, urskogsliknande skog med flerhundraåriga tallar och granar. Det är gott om torrakor, lågor och vindfällen och marken är täckt av tjocka mossmattor. Har du tur kanske du hittar den lilla orkidén knärot i mossan.

Reservatets entré ligger norr om området. Här finns parkeringsplats, informationsskylt och rastplats med fikabord, eldstad och ved. Östgötaleden passerar entrén och reservatet. Dessutom finns den kortare urskogsslingan son går i en rundslinga genom reservatet och tillbaka till Östgötaleden. Om du går urskogsslingan från parkeringsplatsen och tillbaka blir det en vandring på drygt en kilometer.

Fakta

Skydd: Naturreservat, Natura 2000
Yta: 20 hektar
Förvaltning: Länsstyrelsen Östergötland

Att göra:
 • Naturreservat
Hitta hit:

Kör Brokindsleden söderut förbi Sturefors. Fortsätt en knapp kilometer förbi Bjärka-Säby och sväng vänster vid slåtterängen. Härifrån är det skyltat mot naturreservatet.

Kontakta oss

Naturgruppen

Kontakta oss om du har frågor om Naturkartan Linköping.

Vill dit
Var där
Kommentera
 • MB

  Vacker skog. Kort slinga. Toppen för barn att få krypa över eller under en massa stammar.

  11 månader
 • Hargita Horvat

  vacker skog, många nedfallna stammar att krypa över eller under över längs slingan som är mycket kort, ca 1,5 km. välbesökt, vilket tyvärr innebär att det är skräpigt

  nästan 2 år