Håleberget

Knappt 1 mil norr om Motala ligger Hålebergets naturreservat. I reservatet kan du ta dig från branternas orörda, urskogsliknande natur, till örtrika hagmarker där växter och djur levt kvar från ängsbrukets tid. Från bergets högsta topp, 235 meter över havet, har du en vidunderlig utsikt över Omberg och Vättern. Klara dagar kan du se över till Västgötasidan. På Håleberget finns det finns två vandringsleder att välja bland; den gulmarkerade som är 700 m lång och den orangemarkerade som är 2,1 km lång. Vid blött väder blir det halt på lederna, och det är brant vid utsiktsplatserna. Gå försiktigt!

Naturreservatet förvaltas av Länsstyrelsen Östergötland.

Att göra:
 • Naturreservat
 • Redaktörens val
Tillgänglighet:
 • Nära parkering
Hitta hit:

Vägbeskrivning: Från Motala åk riksväg 50 norrut ca 4 km, ta höger mot Stora Ängseby ca 1 km, sväng därefter vänster in på grusväg efter ca 2 km. Då kommer du söderifrån. Det går inte att köra bil till reservatet västerifrån förbi Soldattorpet!

Kontakta oss

Motala kommun bla

Fia Sundin

Kontakta mig om du har frågor om Motalas Naturkarta.

 • Upplev Motalas bästa utsikt nu när höstfärgerna kommer

  Motala kommun 20 sep

  Vill du uppleva en vacker vy över landskapet norr om Motala och spana in höstens praktfulla färger som snart är i antågande? Då rekommenderas en tur till Hålebergets naturreservat strax norr om Motala. En markerad vandringsled tar dig från reservatsparkeringen upp till toppen på berget där det är milsvidd utsikt mot Vadstena, Omberg och Vättern. Vid parkeringen finns det bänkbord där det är trevligt att äta sin matsäck. Eller varför inte ta med termosen upp till toppen?

 • 20 naturreservat i Motala kommun

  Motala kommun 27 apr

  I Motala kommun finns det idag 20 naturreservat. Naturreservat bildas av länsstyrelsen eller kommunen för att bevara den biologiska mångfalden eller värdefulla naturmiljöer. I den här artikeln presenteras ett antal av naturreservaten. Varje naturreservat är unikt och har därför egna föreskrifter för att bevara naturvärdena. Skogsbruk kan till exempel förbjudas för att bevara och gynna naturvärden knutna till gammal skog. Syftet med reservatet avgör vilka begränsningar som ...