Trail main hiking@2x Västra leden till Kebnekaises sydtopp

Västra leden utgår från Kebnekaise Fjällstation. Den börjar längs en fjällstig med en svag stigning, som delar sig på några ställen. Följ med på karta, rösning och vägvisning så du inte hamnar fel.

Efter cirka 1,5 kilometer kommer du fram till Jökelbäcken. Känner du dig osäker att vada finns det en bro 300 meter längre ner.

Efter 3 km viker stigen av in i Kitteldalen. Där ökar stigningen och stigen blir mer stenig i drygt 1 km tills du kommer in i dalen och fram till bron över Kittelbäcken. Här finns några begränsade möjligheter att hitta en acceptabel tältplats.

Härifrån går stigen vidare upp mot Vierranvárri 1700 m.ö.h.Terrängen övergår nu till högalpin blockmark och snöfält. Följ noga den markerade leden både upp och ner.

På toppen av Vierranvárri finns en mängd topprösen som besökare har byggt. Här bör du överväga om du ska fortsätta eller vända. Från toppen går leden ner cirka 200 höjdmeter till Kaffedalen.

Från Kaffedalen börjar en stigning på 500 höjdmeter förbi den gamla toppstugan upp till där en ny raststuga byggts (2016). Säkerhetsstugan är markerad med fångstarmar av stålrör med pilar mot stugan. Från säkerhetsstugan är det cirka 100 höjdmeter till toppen. Leden slutar vid ett toppröse strax under toppdrivan. Vill du till den högsta punkten får du klara dig på egen hand. Den består av en liten, ibland snötäckt glaciär. Från toppdrivan stupar det brant ner flera hundra meter åt båda sidor.

I foldern "Att bestiga Kebnekaise" nedan finns ytterligare information om bland annat fjällsäkerhet och utrustning inför en bestigning av Sveriges högsta berg. Att bestiga Kebnekaise är en upplevelse, ett äventyr och en utmaning. Men det är också krävande och olyckor sker varje år.

Ledmarkering: Rödmålade stenar och stenrösen. Markeringen kan vara bristfällig på grund av nedrasade rösen, dålig sikt eller stort snödjup.

Tid: 10-14 timmar (fram och tillbaka)

Att göra:
  • Trail main hiking@2x Vandring
Längd: 9.0 km
Underlag:

Högalpin brant blockterräng, exponerat för väder och vind. Blockmarken har ofta snö mellan och på stenblocken. Snölegor med varierande bärighet kan ligga hela sommaren längs leden. Toppdrivan är smal och isig.

Backar:

Stigningen är 1 800 höjdmeter.