Trail main hiking@2x Sitojaure-Aktse, Kungsleden

Etappen börjar med en båttur över sjöarna Gasskájaure och Gåbddåjávrre. Det finns en roddled mellan Sitojaure och Svijnne, markerad med bojar och roddbåtar att låna. Roddleden är cirka 4 kilometer och tar cirka en timme att ro. Kom ihåg att det alltid måste finnas en båt på varje sida om vattnet om du använder båtarna. Det kan innebära att rodden måste göras tre gånger. Tänk på att det kan vara besvärligt att ro om det blåser. Se till att inte ro för långt åt söder, så att du hamnar vid vinterleden sydost om Svijnne. Roddled och båtar förvaltas av Länsstyrelsen. Båtarna läggs i kring midsommar, normalt senast 1 juli. De tas upp för vintern innan isläggning, dock senast 25 september. Det går även att köpa motorbåtsskjuts i samevistet i Sitojaure.

Från båtbryggan och raststugan i Svijnne är vandringen lätt. Leden går genom fjällbjörkskog och över myrar längs spänger. Strax före den branta stigningen upp mot kalfjället passerar du en bäck. Fyll gärna vatten här, det är ont om vatten den kommande sträckan över fjället. Vid vandringens högsta punkt har du utsikt över Rapadalen (Ráhpavuobme), glaciärsjön Laitaure och den berömda Skierffeklippan. Vill du bestiga Skierffe finns det en stig mot klippan, markerad med en träskylt. Men observera att hundar inte får följa med, eftersom stigen delvis går i Sarek nationalpark. Nedstigningen mot Aktse är brant och går genom fjällbjörkskog som så småningom blandas upp med granar. Aktsestugorna ligger vid en slåtteräng.

Det är ont om tältplatser på kalfjället eftersom tillgången till vatten är begränsad. Det går att hitta tältplatser i skogen ner mot Aktsestugorna och vid avtaget mot Skierffe. Närmare Svijnne är området nära Mártevárásj lämpligt för tältning.

Tid: 4–5 timmar

Att göra:
  • Trail main hiking@2x Vandring
Längd: 11.5 km
Underlag:

En hel del spänger över myrmarker den första biten av leden från bryggan vid Svijnne. Brant och ansträngande stigning upp till kalfjället och även brant backe ned till Aktsestugorna.

Kommunikationer:

Båtar i fjällen (Svenska Turistföreningen)