Area main nature reserve@2x Oset och Rynningeviken naturreservat

Oset och Rynningeviken har en fantastisk och omväxlande natur. Här finns ett rikt fågel- och växtliv med rastplatser, grillplatser och naturliga utflyktspunkter, cykel- och promenadvägar samt mötesplatsen Naturens hus. På bara några minuter tar du dig dit på cykel från centrala Örebro. Oset är ett av landets rikaste fågelområden.

Reservatet ingår både i Natura 2000 som är EU:s nätverk för värdefull natur, och även i den globala naturvårdskonventionen Ramsar som finns till för att skydda värdefulla våtmarker.

Att göra:
 • Area main nature reserve@2x Naturreservat
Tillgänglighet:
 • Area main wheelchair accessible@2x Rullstolsvänligt
 • Area main stroller accessible@2x Barnvagnstillgängligt
 • Area main near parking@2x Nära parkering
 • Area main near public transport@2x Nära kollektivtrafik
Hitta hit:

Huvudentrén till reservatet ligger vid Naturens hus i Örebro, följ skyltar med texten sjukhus. I rondellen vid Universitetssjukhuset (USÖ), följ skylt mot Naturens hus. Stadsbussar går till hållplatsen Naturens hus. För att ta dig till parkeringen vid Venastugan, följ Hjortstorpsvägen och sväng vid skylt mot Naturreservat.

Kontakta oss

Kommunlogotyp farg1

Servicecenter

Kontakta oss om du har frågor om Örebros friluftsliv. Tel: 019-211000

 • Vepfov563bfszjscl1vs

  Ny del av Oset och Rynningeviken iordningställd!

  Örebro kommun 10 jun

  I slutet av 2015 utvidgades naturreservatet Oset och Rynningeviken med 66 hektar. Under vinter och vår har det jobbats för fullt med att ställa i ordning nya miljöer för både djur, växter och människor i den nyaste delen av reservatet. Våtmarker har skapats på tidigare åkermarker. Här är redan fågellivet i full gång. Runt hela det nya våtmarkslandskapet går promenadstigar med rastplatser på trevliga platser i anslutning till de ekklädda åkerholmarna.

 • Dx1h1s545qmu9uyeasfg

  Klappa en fågel

  Örebro kommun 21 sep 08:00

  Klockan 8-11 vid Venastugan. Vid regn flyttas aktiviteten till dagen efter (19 augusti, samma tid). Delta i ringmärkning av höstflyttande fåglar och få möjlighet att se en fågel på riktigt nära håll. Guide: Leif Sandgren

 • S6p9wddyxkoyn6rm6pl3

  Äppelfestival

  Örebro kommun 22 sep 11:00

  Vid Naturens hus och dansbanan vid Alnängarnas koloniområde kl 11-16. Det blir äppelutställning, sortbestämning, råd om beskärning, mustning, äppelfika, försäljning av honung m.m. Har du mer frukt än du behöver hemma kan du ta med dig och sälja eller ge bort till andra besökare. Vill du sälja så behöver du föranmälan dig senast 16 september till therese.aremyr@orebro.se Ta gärna med dig äpplen för att bidra till äppeltavlan vi tillverkar tillsammans! (Kanske dom med lit...

 • Ejep1dpxelcnhcnovx7e

  Sköt om vårt naturreservat

  Örebro kommun 30 aug 14:00

  Samling vid Rävgångsstugan. Drop in från kl. 14-19. En kväll när vi tillsammans arbetar med naturvårdande skötsel i Oset och Rynningeviken. Det kan bland annat vara att röja sly, rycka upp oönskade plantor av trädgårdsväxter och kanske bygger vi något. Ta gärna med egna handredskap som sekatör eller handsåg. Efter arbetspasset bjuder vi på lite enklare mat och lyssnar på berättelser om området vid eldens sken. Guide: Nico de Laat. Anmälan senast 27 augusti till nico.d...

 • Lhxnjx7oz2my6x4tzxy0

  Öppet utomhus på Örebro naturskola – biologisk mångfald!

  Örebro kommun 14 sep 10:00

  Samling: Naturskolan vid Naturens hus. Tid: 10-14 En dag där du får lära dig mer om biologisk mångfald. Snickra din egen holk och bli guidad i reservatet. Kul för både stora och små!