Area main nature reserve@2x Oset och Rynningeviken naturreservat

Oset och Rynningeviken har en fantastisk och omväxlande natur. Här finns ett rikt fågel- och växtliv med rastplatser, grillplatser och naturliga utflyktspunkter, cykel- och promenadvägar samt mötesplatsen Naturens hus. På bara några minuter tar du dig dit på cykel från centrala Örebro. Oset är ett av landets rikaste fågelområden.

Reservatet ingår både i Natura 2000 som är EU:s nätverk för värdefull natur, och även i den globala naturvårdskonventionen Ramsar som finns till för att skydda värdefulla våtmarker.

Att göra:
 • Area main nature reserve@2x Naturreservat
Tillgänglighet:
 • Area main wheelchair accessible@2x Rullstolsvänligt
 • Area main stroller accessible@2x Barnvagnstillgängligt
 • Area main near parking@2x Nära parkering
 • Area main near public transport@2x Nära kollektivtrafik
Hitta hit:

Huvudentrén till reservatet ligger vid Naturens hus i Örebro, följ skyltar med texten sjukhus. I rondellen vid Universitetssjukhuset (USÖ), följ skylt mot Naturens hus. Stadsbussar går till hållplatsen Naturens hus. För att ta dig till parkeringen vid Venastugan, följ Hjortstorpsvägen och sväng vid skylt mot Naturreservat.

Kontakta oss

Kommunlogotyp farg1

Servicecenter

Kontakta oss om du har frågor om Örebros friluftsliv. Tel: 019-211000

 • Ipfcqs4rt4hmnqablef1

  Barnvagnsguidning i Oset och Rynningaviken

  Örebro kommun 14 maj 10:00

  Samling vid Naturens hus För alla med små barn som åker vagn, passar särskilt för dig som är föräldraledig. Vi håller ett lugnt tempo och plats ges för blöjbyten och matning. Tag med matsäck till fikarasten, kläder efter väder. Guider: Adil Sadiku och Antonios Hanna, 076-496 81 91. ”På flera språk”: guiderna kan tala svenska, syrianska, engelska, arabiska och albanska. Guidningen går att delta i med rullstol.

 • Yveqk9ineedsneud5vax

  Fåglar så in i vassen

  Örebro kommun 2 jun 10:00

  Samling vid Rävgångsstugan, Oset-Rynningeviken naturreservat Ta chansen att se vassens högljudda doldis – trastsångaren. Ringmärkare Leif Sandgren ringmärker trastsångare och berättar om färgmärkningsprojektet. Guidningen går att delta i med rullstol.

 • Olo2dosailkxcgdiczbg

  Vårguidningar i Oset

  Örebro kommun 1 maj 07:00

  Söndagar och onsdagar i maj. 8 och 22 maj kl. 18, övriga dagar kl. 7. OBS! Ingen guidning onsdag 15 maj Den tidiga turen tar upp till fyra timmar, på kvällen blir den lite kortare. Ta med fika! Samling vid Skebäcksparkeringen. Guide: Lars Johansson. Arrangör: Närkes Ornitologiska Förening.

 • Vepfov563bfszjscl1vs

  Ny del av Oset och Rynningeviken iordningställd!

  Örebro kommun 10 jun

  I slutet av 2015 utvidgades naturreservatet Oset och Rynningeviken med 66 hektar. Under vinter och vår har det jobbats för fullt med att ställa i ordning nya miljöer för både djur, växter och människor i den nyaste delen av reservatet. Våtmarker har skapats på tidigare åkermarker. Här är redan fågellivet i full gång. Runt hela det nya våtmarkslandskapet går promenadstigar med rastplatser på trevliga platser i anslutning till de ekklädda åkerholmarna.

 • Mgnybh0zawdl6ihcvoqk

  Trastafta

  Örebro kommun 2 maj 18:00

  Samling vid Naturens hus Lyssna och lär dig känna igen stämmorna i vårens fågelsång. Guide: Leif Sandgren. Det går att delta i guidningen med rullstol

 • Gfn2l0do5mrsfavysxx3

  Öppet utomhus med salamandersafari!

  Örebro kommun 25 maj 10:00

  Samling vid Naturskolan vid Naturens hus Kl. 10: föreläsning om salamandrar. Kl. 11: guidad vandring till salamandrarnas livsmiljöer. Kl. 11.30–14: håva vattendjur, upplev livet under vattenytan i vatten- parkens olika dammar. Både för vuxna och barn. Guider: Daniel Gustafson från Länsstyrelsen, personal från Naturskolan, Adil Sadiku och Antonios Hanna, 076-496 81 91. ”På flera språk”: guiderna kan tala svenska, syrianska, engelska, arabiska och albanska.