Area main nature reserve@2x Oset och Rynningeviken naturreservat

Oset och Rynningeviken har en fantastisk och omväxlande natur. Här finns ett rikt fågel- och växtliv med rastplatser, grillplatser och naturliga utflyktspunkter, cykel- och promenadvägar samt mötesplatsen Naturens hus. På bara några minuter tar du dig dit på cykel från centrala Örebro. Oset är ett av landets rikaste fågelområden.

Reservatet ingår både i Natura 2000 som är EU:s nätverk för värdefull natur, och även i den globala naturvårdskonventionen Ramsar som finns till för att skydda värdefulla våtmarker.

Att göra:
 • Area main nature reserve@2x Naturreservat
Tillgänglighet:
 • Area main wheelchair accessible@2x Rullstolsvänligt
 • Area main stroller accessible@2x Barnvagnstillgängligt
 • Area main near parking@2x Nära parkering
 • Area main near public transport@2x Nära kollektivtrafik
Hitta hit:

Huvudentrén till reservatet ligger vid Naturens hus i Örebro, följ skyltar med texten sjukhus. I rondellen vid Universitetssjukhuset (USÖ), följ skylt mot Naturens hus. Stadsbussar går till hållplatsen Naturens hus. För att ta dig till parkeringen vid Venastugan, följ Hjortstorpsvägen och sväng vid skylt mot Naturreservat.

Kontakta oss

Kommunlogotyp farg1

Servicecenter

Kontakta oss om du har frågor om Örebros friluftsliv. Tel: 019-211000

 • Vepfov563bfszjscl1vs

  Ny del av Oset och Rynningeviken iordningställd!

  Örebro kommun 10 jun

  I slutet av 2015 utvidgades naturreservatet Oset och Rynningeviken med 66 hektar. Under vinter och vår har det jobbats för fullt med att ställa i ordning nya miljöer för både djur, växter och människor i den nyaste delen av reservatet. Våtmarker har skapats på tidigare åkermarker. Här är redan fågellivet i full gång. Runt hela det nya våtmarkslandskapet går promenadstigar med rastplatser på trevliga platser i anslutning till de ekklädda åkerholmarna.

 • Dx1h1s545qmu9uyeasfg

  Klappa en fågel

  Örebro kommun 18 aug 08:00

  Klockan 8-12. Vid regn flyttas aktiviteten till dagen efter (19 augusti, samma tid). Delta i ringmärkning av höstflyttande fåglar och få möjlighet att se en fågel på riktigt nära håll. Guider: Leif Sandgren och Per Wedholm

 • S6p9wddyxkoyn6rm6pl3

  Äppelfestival

  Örebro kommun 23 sep 11:00

  Klockan 11-16. Välkommen till en härlig dag med sortbestämning, trädbeskärning, trädgårdsrådgivning, försäljning av bl.a. frukt och honung, tipspromenad m.m. Arrangörer: Örebro kommun, Vattenparken Café, Alnängarnas koloniförening.

 • Pzc6ahtgqt8dmymksudo

  Amatörfototävling

  Örebro kommun 30 jan

  Tävla om en trerätters middag på Naturens hus genom att fotografera Oset-Rynningeviken med temat ”Lek”. Tagga dina bilder på Instagram eller mejla dina bilder till naturens.hus@orebro.se senast 1 november 2018. Se fullständiga tävlingsvillkor på orebro.se/naturenshus osetfototävling2018

 • Dx69suawmlipmusvxopa

  Öppet hus på naturskolan

  Örebro kommun 8 sep 10:00

  Det blir aktiviteter för hela familjen, alla är välkomna! Klockan 10-15. Prova på att håva upp vattendjur, gå på lupptäcksfärd och massor av annat spännande. Guidning ges på svenska, syrianska, engelska, arabiska och albanska. Guider: Naturskolan, Adil Sadiku och Antanios Hanna, 076-496 81 91

 • Z4atd52kjzfros6ypp7t

  Klappa en fågel

  Örebro kommun 22 sep 08:00

  Klockan 10-12. Andra chansen att delta i ringmärkning och få möjlighet att se en fågel på riktigt nära håll. Vd regn flyttas aktiviteten till dagen efter. Guider: Leif Sandgren och Per Wedholm.