Ostkustleden Etapp 2, Nynäs - Lönhult

Aktuellt

Jaktsäsongen är igång i skogen

Mellan den 8 oktober 2021 och 31 januari 2022 pågår älgjakt.

Var extra uppmärksam på skyltar som visar att jakt pågår. Du kan alltid vandra på våra leder, men om jakt pågår i området uppmanar vi er till att välja ett annat område.

Några tips under jaktperioden är:

  • Respektera alla skyltar som visar att jakt pågår
  • Ta på dig färgglada kläder så att du syns
  • Håll dig på de utmärkta lederna
  • Om du ser en jägare så försök få kontakt för att se om det är lämpligt att fortsätta. Det kan ske med en kort vissling, en vinkning eller självklart att prata med varandra om det är möjligt.

Första delen går genom Humlenäs vackra naturreservat. Passerar sjön Hummeln över den gamla stenpiren vid Kejsnäset. Denna sjö är en av Sveriges märkligaste, bl a på grund av sitt djup – 60 meter på sina ställen, och sin fina vattenkvalitet. Efter cirka 5 km kommer man till det gammaldags odlingslandskapet vid Saxtorp med mängder av odlingsrösen, ett stycke längre fram finns Bråhultssjön med fint bad. Sedan fortsätter det en bit längs vägen till Kristdala för att sedan vika av och följa grusvägar genom skogen. Strax innan Smisserum, cirka 13 km från Nynäs, finns en jättelång stenmur, av vandrare döpt till den småländska "Kinesiska muren". Vid 19 km fd Lönhults kvarn, vackert vattenfall med rester från kvarntiden. Etappmål är Lönhultsstugan nära sjön Övre Nejern. Här når leden sin västligaste punkt, på gränsen till Hultsfreds kommun.

För information om stugan, se övernattningsstuga Lönhult.

Torrtoalett på baksidan av ladugården.

Buss till Hultsfred och Oskarshamn, för avgångar besök Kalmar läns trafik, KLT.

Fakta

Allemansrätten ger dig som besöker naturen väldigt många möjligheter. Kom ihåg att det också ställer en del krav på dig för att vi alla ska kunna njuta av naturen och hålla den ren & snygg. Några tips är:

  • Du får inte gå på någons tomt eller plantering.
  • Ta med dina sopor hem
  • Parkera ditt fordon på platser som ej stör naturen, boende och andra trafikanter

Läs mer om allemansrätten här

Att göra:
  • Vandring
Längd: 20.6 km
GPX Fil: Ladda ned GPX-fil

Kontakta oss

Kuno Nilsson

Ordförande i Döderhult naturskyddsförening

Tel: 0491-18075, 070-6730130