Trail main hiking@2x Vattnets kraft

Vattenvandringen tar dig längs med Albysjöns strandkant, via den näckrospyntade viken Fatburen, och förbi tre porlande forsar som alla haft stor betydelse för området. I Tyresö har människor levt i många tusen år och du vandrar i fotspåren av stenålderns säljägare, bronsålderns bönder och medeltidens riddare.

Upplev vattnets kraft genom ett dopp, en fikapaus eller en stunds meditation från någon av de lena klipporna. Under vandringen passerar du tre badstränder, två hopptorn och en hemlig badstege ute i skogen. Du vandrar både genom bostadsområden och helt omgiven av skog.

Första reflektionsplatsen är vid Pilgrimscentrum. ”I begynnelsen skapade Gud himmel och jord. Jorden var öde och tom, djupet täcktes av mörker och en gudsvind svepte fram över vattnet.” 1 mos. 1:1–2

Redan som en inledning till skapelseberättelsen finns vattnet med och ger oss en poetisk bild av alltings början. En gudsvind svepte fram över vattnet. Vatten är förutsättningen för allt liv. Därför är vatten symbolen för liv i bibeln och kristen tro. I det kristna dopet används vatten som ett tecken på att man föds in i ett nytt liv med Kristus. Dopets löfte gäller alltid: “Jag är med er alla dagar, till tidens slut”. matt. 28:20

Har du något dopminne?

Fakta

Färgmarkering: Blå Längd: 9 km Effektiv vandringstid: 3 tim Terräng: Blandad, både skogsstig och asfalterad bilväg. Barnvagn: Nej.

På Alby friluftsgård finns toalett och café, intill ligger även Café Rödkullen. På somrarna är den gula kiosken vid Rastabadet öppen med tillhörande toalett. Glöm inte att du även kan köpa med dig fika från Pilgrimscentrum vid Tyresö kyrka där leden både börjar och slutar.

Svårighetsgrad: Röd - krävande
Att göra:
  • Trail main hiking@2x Vandring
Tillgänglighet:
  • Trail main near parking@2x Nära parkering
  • Trail main near public transport@2x Nära kollektivtrafik
  • Trail main near toilet@2x Nära toalett
Längd: 9.0 km
Underlag:

Vandringen är varierad och går längs med asfalterade bilvägar, bilfria grusvägar och skogsstigar. Leden är väl utmärkt, skylten är fyrkantig och består av ett kors och en krona på blå botten.

Parkering:

Gratis parkering finns i anslutning till Pilgrimscentrum.

Adress:

Kyrkogränd 14, Tyresö 135 43, Sverige

Kommunikationer:

Buss 875 Gullmarsplan–Tyresö kyrka. Alternativ: Buss 873 Gullmarsplan–Alby friluftsområde eller Nyfors.

Kontakta oss

Logotyppilgrimscentrumst2 l

Sofia Olsson

Tyresö församling Kyrkogränd 14 13543 Tyresö