Vattnets kraft - Tyresö pilgrimsleder

Vandringen passerar tre vattenfall runt Albysjön i Tyresö. Follbrinkströmmen, Uddbyfallen och Wättingeströmmen/Nyfors. Från medeltiden fram tills idag har de tre vattenfallen spelat stor roll för de människor som levt, arbetat och bott i Tyresö och de har bidragit till Tyresö industrihistoria. Verksamheten har varierat genom åren mellan allt från väveri till järn-valsverk. Närheten till Stockholm bidrog till etableringen i Tyresö. Idag är fortfarande ett av vattenkraftverken i drift, Uddbyfallet.

Vid varje vattenfall finns en historisk text om platsen, en bibeltext och några frågor att reflektera över och dela tankar kring.

Be gärna med Heliga Birgittas och alla pilgrimers bön, vid varje uppbrott från en rastplats längs vandringen: ”Herre, visa mig Din väg och gör mig villig att vandra den.”

Första och sista reflektionsplatserna är vid Pilgrimscentrum.

Fakta

Färgmarkering: Blå Längd: 9 km Effektiv vandringstid: 3 tim Terräng: Blandad, både skogsstig och asfalterad bilväg. Barnvagn: Nej.

Svårighetsgrad: Röd - krävande
Att göra:
  • Vandring
Tillgänglighet:
  • Nära parkering
  • Nära kollektivtrafik
  • Nära toalett
Faciliteter:
  • Pilgrimsled
Längd: 9.0 km
Underlag:

Vandringen är varierad och går längs med asfalterade bilvägar, bilfria grusvägar och skogsstigar. Leden är väl utmärkt, skylten är fyrkantig och består av ett kors och en krona på blå botten.

Parkering:

Gratis parkering finns i anslutning till Pilgrimscentrum.

Kommunikationer:

Buss 875 Gullmarsplan–Tyresö kyrka. Alternativ: Buss 873 Gullmarsplan–Alby friluftsområde eller Nyfors.

Kontakta oss

Logotyppilgrimscentrumst2 l

Pilgrimscentrum

Pilgrimscentrum, Tyresö församling, Kyrkvägen 6, 135 60 Tyresö