Kristinavandringen

Drottning Kristina (1626–1689) var en visionär som gick sin egen väg – bokstavligt talat. Hon blev svensk drottning redan som femåring men valde senare att lämna tronen för att bege sig till Rom och konvertera till katolicismen. Men innan hon lämnade Sverige för gott var hon ofta på Tyresö slott.

Precis som Kristina har vi också möjlighet att söka nya vägar, lyssna till vårt hjärtas innersta röst och göra uppbrott från de mest förutsagda livsmönster. Det här är lika mycket en yttre vandring som en inre.

Längs med vandringen finns reflektionsplatser som är inspirerade av de tusentals maximer (korta kärnfulla tankespråk) Kristina skrev under sin livstid. Sex av dessa återfinns längs med vandringen tillsammans med bibeltexter, psalmer/sånger och böner. Använd dessa om och hur du vill!

Stanna gärna en stund vid varje meditationsplats, läs någon text/bön/sång eller alltsammans. Ta med ett ord som ”talar till dig” just för stunden och fundera på det fram till nästa meditationsplats. Går du tillsammans med någon finns möjligheten att dela ord och tankar längs vägen. Prova gärna att gå någon sträcka i gemensam tystnad och ge rum för inre reflektion. När du bryter upp ifrån en plats för att gå vidare, be gärna alla pilgrimers bön, formulerad av den heliga Birgitta: Herre, visa mig din väg och gör mig villig att vandra den.

Fakta

Färgmarkering: Röd. Leden är väl utmärkt, skylten är fyrkantig och består av ett kors och en krona på röd botten. Längd: 15 kilometer Underlag: Asfalterade vägar och bilfria grusvägar Effektiv vandringstid: 4 timmar Barnvagn: Ja

Svårighetsgrad: Grön - enkel
Att göra:
  • Vandring
  • Nav
  • Tysta platser
Tillgänglighet:
  • Nära parkering
  • Nära kollektivtrafik
  • Nära toalett
  • Barnvagnstillgängligt
Faciliteter:
  • Pilgrimsled
Längd: 15.0 km
Underlag:

Terräng: Vandringen går längs asfalterade och grusade vägar.

Parkering:

Gratis parkering finns i anslutning till Pilgrimscentrum.

Kommunikationer:

Kommunikationer: Buss 875 Gullmarsplan–Tyresö kyrka. Alternativ: Buss 873 Gullmarsplan–Alby friluftsområde eller Nyfors.

Kontakta oss

Logotyppilgrimscentrumst2 l

Pilgrimscentrum

Pilgrimscentrum, Tyresö församling, Kyrkvägen 6, 135 60 Tyresö