Trail main hiking@2x Kristinavandringen

Drottning Kristina (1626–1689) var en visionär som gick sin egen väg – bokstavligt talat. Hon blev svensk drottning redan som femåring men valde senare att lämna tronen för att bege sig till Rom och konvertera till katolicismen. Men innan hon lämnade Sverige för gott var hon ofta på Tyresö slott.

Precis som Kristina har vi också möjlighet att söka nya vägar, lyssna till vårt hjärtas innersta röst och göra uppbrott från de mest förutsagda livsmönster. Det här är lika mycket en yttre vandring som en inre.

Drottning Kristinas pilgrimsled är mycket varierande vandring som tar dig genom både bostadsområden och två naturreservat (Tyresta och Alby). Längs med vägen passerar du flera gamla faluröda torp från förr, vackra skogssjöar, vajande vass, lövskog, barrskog och så de för området så typiska karga hällmarkerna.

Fakta

Leden går längs med asfalterade bilvägar och bilfria grusvägar vilket gör den möjlig att vandra även med barnvagn. Leden är väl utmärkt, skylten är fyrkantig och består av ett kors och en krona på röd botten.

På Alby friluftsgård finns toalett och café, intill ligger även Café Rödkullen. På somrarna är den gula kiosken vid Rastabadet öppen med tillhörande toalett. Vid Bastuudden finns också en mycket spektakulär torrtoalett bland träden. Glöm inte att du även kan köpa med dig fika från Pilgrimscentrum vid Tyresö kyrka där leden både börjar och slutar.

Färgmarkering: Röd Effektiv vandringstid: 4 timmar

Svårighetsgrad: Grön - enkel
Att göra:
  • Trail main quiet places@2x Tysta platser
  • Trail main walking@2x Promenad
  • Trail main child adventure@2x Barnäventyr
  • Trail main hiking@2x Vandring
Tillgänglighet:
  • Trail main stroller accessible@2x Barnvagnstillgängligt
  • Trail main near parking@2x Nära parkering
  • Trail main near public transport@2x Nära kollektivtrafik
  • Trail main near toilet@2x Nära toalett
Längd: 15.0 km
Underlag:

Terräng: Vandringen går längs asfalterade och grusade vägar.

Hitta hit:

Kommunikationer: Buss 875 Gullmarsplan–Tyresö kyrka. Alternativ: Buss 873 Gullmarsplan–Alby friluftsområde eller Nyfors.

Kontakta oss

Logotyppilgrimscentrumst2 l

Sofia Olsson

Tyresö församling Kyrkogränd 14 13543 Tyresö