Kulturmiljö

Rombovallen

Kulturmiljö

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Åtgärder

Beskrivning

På platsen Rombovallen finns idag en gammal gravplats från 1000-talet. Genom forskning har framkommit att det även funnits en själastuga här, för rast och vila.

Förbi Lofsdalen går en gammal pilgrimsled med namnet Romboleden, en åtminstone 1000 år gammal väg som går från Mälardalen upp till Nidaros (Trondheim). På 1030-talet dog Olav Haraldsson i ett slag i Stiklastad i närheten av Trondheim. Olav hade under sin tid som kung i Norge föresatt sig att kristna landet. Han tvingades fly men efter en syn där han uppmanades att återvända för att fullborda verket dog han alltså innan han nått fram. Det ryktades om att mirakler skedde omkring hans kropp. Olav förklarades helig och skaror av människor sökte sig till hans grav. Skälen var olika; bot, helande från sjukdomar och krämpor mm. Denna gamla väg passerar alltså denna plats.

Året 1997 startades ett stort projekt vid namn ”Pilgrim -97” som leddes av Tage Persson från Funäsdalen. Syftet var att pilgrimslederna i Jämtland-Härjedalen skulle rustas upp och det skulle satsas på pilgrimsvandringar.

Som en del av projektet "Pilgrim -97" uppfördes själastugan i Rombovallen. Syftet var att åter uppföra en själastuga på Rombovallen. Svenska kyrkan uppskattade idén om ett nyuppförande av en själastuga i gammalt uppförande och tillhandahöll 100 träd nerhuggna och framkörda till väg. Arkeolog Anders Hansson visade var stugan skulle stå och juli 1997 invigdes platsen.

Platsen Rombovallen med dess själastuga har varit och är mycket välbesökt. Här anordnas gudstjänster, vigsel, föreningsträffar, släktträffar, släktforskningsträffar, lyrikkvällar, berättaraftnar och grillkvällar. Här är det också möjligt att övernatta. Men vi rekommenderar ett bekvämare alternativ i Lofsdalen. Det kan behövas om man planerar att vandra över fjället.

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Kulturmiljö Kulturmiljö
  • Tysta platser Tysta platser

Fakta

Rombovallen är en gammal medeltida begravningsplats. Enligt sägnen är det en präst och en domare som dukat under och ligger begravna här. Det var strängt påbjudet att om någon vallfärdande avled under vandringen skulle de begravas på dödsplatsen och all medförd egendom gravläggas med honom. Det sägs vara en fint av munkarna, "Sankt Olovs tjänare," som sedan kunde komma och gräva upp samt "bemäktiga sig skatterna."

I anslutning till begravningsplatsen fanns här en själastuga under medeltiden till pilgrimernas skydd och vila.

I en rannsakningsskrift från 1685 berättar Svän Brÿnielsson från Lafzdahlen om Rombovallen; "ett gammalt cimeterium eller bogård, som landzfolket kallat, warandes för långliga tider tillbaka uppsatt och i fyrkant bygd, viljandes några av landzfolket föregiva att fordom när den påviska religionen warit i Norrige och Swerige åtskillige skulle från Trundhem och Norrige färdas denna vägen fram till Herjeådalen, när de velat hålla sina Pelegrimsresor, och de som på samma resa af hunger eller köld hade förgåtts, skulle i samma körkogård blifwa begrafne."

Hülphers skriver 1777; "en stenvård vid Hoverken såsom lämning av någon begravningsplats, varest även skall tillförne ett stort kors varit upprest.

Kontakt

E-postadress

Eva Dellemyr

eva.dellemyr@svenskakyrkan.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen