Skultuna kyrka - Sura kyrka, Romboleden

En grusväg genom skogen förbinder bruksorterna Skultuna med Surahammar. Grusvägen har tillkommit på senare år tack vare att man grävt ner en fjärrvärmeledning mellan orterna. Här lämnar vi Svartån som var ett av vägstråken till Dalarna, för att passera Kolbäcksån/Strömsholms kanal i Surahammar som var huvudstråket upp mot Dalarna på medeltiden.

Tid: 6 timmar

Bruksleden är en alternativ väg från Skultuna till Surahammar. Bruksleden är en välmarkerad stig genom typisk bergslagsskog. Räkna med något längre tid.

Svårighetsgrad: Grön - enkel
Att göra:
  • Vandring
Längd: 17.0 km
Underlag:

Mestadels grusväg. Asfalt genom centrala Surahammar.

Parkering:

Finns i anslutning till kyrkorna och vid busstationen i Surahammar.

Kommunikationer:

Skultuna kyrka trafikeras med stadsbuss från Västerås. Surahammars kyrka ligger idag strax utanför centralorten. Buss och tågstation finns i centrum. www.vl.se. www.sj.se.

Kontakta oss

Pilgrimsma%cc%88rke

Eva Dellemyr

  • Ohhhkyndrcy4xnbif7x3

    Till sommaren arrangeras en "provvandring" på Romboleden från Mälardalen till Älvdalen.

    Romboleden 5 mar

    Den medeltida Romboleden till Nidaros går norrut, genom Västmanland och Dalarna. Den 30 maj startar en grupp från Munktorp och en grupp från Västerås. Strax före midsommar beräknas vandrarna anlända till Älvdalen. Dagsetapperna varierar, räkna med ca två mil per dag. Det är första gången på modern tid som en sammanhållen vandring med möjlighet till övernattning erbjuds. Det är lokala krafter i samverkan utmed sträckan genom Västmanland och Dalarna som gör detta möjligt. M...