Trail main hiking@2x Sandviken-Grisslehamn, Roslagsleden etapp 11

Från Sandvikens camping upp till Grisslehamn följer vandring i varierad terräng längs Väddökusten med hänförande utsikt över Ålands hav.

Gamla Grisslehamn var en viktig knutpunkt för Drottning Kristinas postväg från 1638 mellan Stockholm och Åland och vidare österut. Rodden med posten över Ålands hav krävde många liv. Till minnet av dem arrangeras Postrodden mellan Grisslehamn och Eckerö på Åland i juni varje år – folkfest och roddtävling med postrotebåtar.

Strax söder om Nothamn finns ett gammalt kalkbrott med branta sidor – ett stort marmorbrott med flera ovanliga mineraler. Skogen i väster är tydligt påverkad av den kalkhaltiga berggrunden och mycket värdefull ur naturvårdssynpunkt. Fiskeläget i Nothamn var den största fiskeplatsen på Väddökusten. Här har bönderna fiskat strömming med not och skötar och bundit ålryssjor.

Tullviken är mycket vacker och populär för både sportfiskare och surfare. Roslagsleden kommer in i Grisslehamn längs strandlinjen vid konstnären och författaren Albert Engströms ateljé, som ligger på en klippa vid Ålands hav. I Grisslehamn finns livsmedelsbutik, fiskaffär, design och konsthantverk, restauranger och kaféer. Varför inte fortsätta mot Åland för fortsatt vandring längs Europavandringsleden till Kilpisjärvi i Norra Finland?

Att göra:
  • Trail main hiking@2x Vandring
Längd: 20.0 km

Kontakta oss

Naturkartan medium

Emil Hellström

Naturkartan

Information hämtad från öppna data