Kulturmiljö

Pinnapå: Apladalen

Kulturmiljö

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Åtgärder

Beskrivning

”Lyssna till den granens susning vid vars rot ditt bo är fästat!” Så löd det upprop som folkskollärare Jonas Oscar Hagstrand och rektor Carl Fredricsson formulerade våren 1920. Det var ursprunget till bildandet av Värnamo Hembygdsförening. Genom ett arrende från Värnamo prästgård fick föreningen vid starten tillträde till ett halvt hektar mark i Apladalen för sin verksamhet.

Området inhägnades med en gammaldags ”hankagärdsgård” för att stänga ute djuren från den tidigare kohagen. Föreningens medlemmar samlade flitigt såväl byggnader som föremål från det gamla bondesamhället till platsen. Fem år efter starten invigdes ett hembygdsmuseum i Ryggåsstugan, Apladalens första byggnad.

Genom de årliga välbesökta hembygdsfesterna kunde ekonomin bära tillkomsten av ytterligare byggnader och samlingar. Den gamla kohagen blev snart till ett välordnat Skansen i Småland, en turistattraktion och ett välkänt begrepp för natur- och kulturturism.

För mer information:

Läs mer om Apladalen och Värnamo Hembygdsförening på Värnamo Hembygdsförenings webbplats. Du hittar även information och aktiviteter på Värnamo kommuns webbplats.

Är du nyfiken på mer information om Värnamos historia?

Kontakta Historiska Sällskapet Gamla Wernamo så berättar de gärna mer. Här är deras webbplats: gamlawernamo.se.

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Kulturmiljö Kulturmiljö

Fakta

Skylten ingår i den stadshistoriska vandringen Pinnapå. Hela rundan är 5 km och består av 12 skyltplatser. Skyltarna är inspirerade av pinnstolar, ett välkänt kulturarv för Värnamo. Därav namnet Pinnapå. Pinnapå är ett samarbete mellan Historiska Sällskapet Gamla Wernamo, Värnamo Hembygdsförening och Värnamo kommun.

Kontakt

Adress

Kontaktcenter Värnamo kommun Kyrktorget 1, 331 83 Värnamo Telefon 0370-37 70 00 www.varnamo.se

E-postadress

Kontaktcenter Värnamo kommun

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen