Kulturmiljö

Kopparverket

Kulturmiljö

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Åtgärder

Beskrivning

Vid Kopparverket gör den stora mängden kopparslagg marken steril, och växtligheten har det svårt att få fäste. Koppartillverkning startade i Riddarhyttan på medeltiden. Det nuvarande kopparverk vi ser spår av idag började byggas 1804 och började användas 15 år senare. Kopparmalmen bröts i Östergruvan på andra sidan sjön nedre Skärsjön. Nedanför sjön byggdes ett invecklat system av dammar, fall och underjordiska rännor vilka gjorde att vattenkraften kunde utnyttjas på ett effektivt sätt.

På platsen finns en gammal kopparbod byggd av sten år 1819, lämningar av rostugnar och även spår av en vattentub som ledde till ett vattenkraftverk. På 1830-talet var produktionen ca 70 ton och en del av den koppar som tillverkades gick till myntverket i Avesta. Eftersom malmen hade ganska låg kopparhalt blev inte kopparverket så lönsamt och det lades ned 1873.

Res hit med kollektivtrafik

I samarbete med Google

Aktiviteter och faciliteter

  • Kulturmiljö Kulturmiljö

Tillgänglighet

  • Nära parkering Nära parkering

Fakta

Kopparverket är en del av Ekomuseum Bergslagen. https://ekomuseum.se/

Ekomuseum Bergslagen är sedan 1986 ett nätverk av nästan 70 olika platser att besöka, alla på temat industrihistoria. Det handlar om ett 20 mil långt område i Dalarna och Västmanland. Platserna berättar idag om liv och arbete, teknik och bergsbruk i Bergslagen förr.

Parkering

'Stor parkering finns där vägen slutar och området börjar.

Hitta hit

Från väg 68 när du befinner dig inne i Riddarhyttan svänger du av och följer skylt Kopparverket. Fortsätt drygt 1 km och sväng in på skogsväg vid skylt Kopparverket.

Vägen är smal och på vissa platser mycket gropig så tänk på att köra försiktigt.

Kontakt

Adress

Box 101, 739 22 Skinnskatteberg

E-postadress

Veronica Dahlberg

+46 222 51 56 57

veronica.dahlberg@skinnskatteberg.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen