Kalkbrottsstigen i Karlkberget naturreservat

Kalkbrottstigen är rödmarkerad på stenrösen och träd och 1,3 km lång (enkelväg). Stigen leder dig upp och längs Kalkberget ner i kalkbrottet vid i nordöstra änden av naturreservatet och ut mot vattnet. Du kan välja gå samma väg via berget tillbaka eller att ströva tillbaks längs grusvägen nedanför berget och strandängarna.

Floran och faunan i på berget är unik på grund av den höga halten kalk i bergarten. Här trivs arter som du normalt endast påträffar på Öland och Gotland. På sommaren blommar den vackra orkidéen Sankt Pers nycklar tillsammans med blodnäva, fältmalört och vit fetknopp. I den blomrika miljön trivs många fjärilar. Har du tur kan du seden ovanliga hasselsnoken värma sig i solen på våren. Uppe på berget står ett fikabord med sittplatser - en perfekt plats för picknicken. Här kan du njuta av en fantastisk utsikt över Egelsvik och Himmerfjärden. Kanske förgyller havsörnen din paus med att flyga förbi.

I nordöstra änden av berget finns ett gammalt övergivet kalkbrott som användes i slutet av 1800-talet. Tänk på att ta det försiktigt runt kalkbrottet då det är väldigt branta stup här. Vid kalkbrottet finns en trappa som tar dig ner från berget och in i kalkbrottet. Den skottas inte på vintern så var medveten om halka. Längs stigen finns flera ställen där iordningställda rep hjälper dig att hålla balansen i branta partier.

Svårighetsgrad: Röd - krävande
Att göra:
  • Vandring
Längd: 1.3 km
Hitta hit:

Kalkbergets naturreservat ligger på nordvästra Mörkö. Vill du ta buss är närmaste hållplatsen "Egelsvik". Härifrån får du gå längs en grusväg ca 1 km till reservatet. Med bil kör du mot Oaxen och svänger vänster vid avfarten mot Egelsvik. En mindre parkering finns i anslutning till reservatet vid sidan av en vägbom. "Kalkbrottstigen" börjar några meter från parkeringen upp vänster på berget. Vägvisare finns.

Kontakta oss

Sk smal svart

Södertälje kommun

Telefon: 08-523 010 00