Täljehus borgruin

På ön Slottsholmen ligger Täljehus som är en spännande kulturlämning från en borg som uppfördes på 1300-talet. Syftet var att kontrollera trafiken mellan Mälaren och Saltsjön och tog troligen även för att kunna ta ut tullavgifter.

Idag är hela området skyddat som fornlämning och från arkeologiska utgrävningar har man hittat mängder av spetsar från armborstpilar. I vattnet utanför Täljehus har dykare hittat rester av en hamn och ett vrak av en tio meter lång båt. Spår av strider som armborstpilar, hästskor, sporrar och rester av en ringbrynja har hittats vid arkeologiska undersökningar. De arkeologiska fynden finns på Torekällbergets museum i Södertälje.

Under 2016 gjordes stora murarbeten för att bevara borgruinen. Ruinen behöver årlig skötsel så att inte träd och rötter ska växa in i murarna och riva stenar. En grupp med får hjälper till med det och betar ön sedan 2016 för att hålla nere växtligheten. Betet bidrar även till att fler blommor och växter trivs.

Runt ön kan du gå på en lättkuperad stig. På promenaden kan du njuta av fina vyer över Mälaren och Ragnhildsborg. Vid den iordningställda eldplatsen med vedhus, bord och bänkar kan du grilla din mat eller värma dig. I anslutning till ruinen kan du läsa mer om områdets spännande historik på informationsskyltar. I närheten av Täljehus hittar du även Ragnhildsborgsbacken och Mälarbadet.

Att göra:
  • Kulturmiljö
Tillgänglighet:
  • Barnvagnstillgängligt
Hitta hit:

Ta cykeln hit! Från Södertälje centrum är det ca 3,5 km längs med kanalen. Med buss tar du dig till "Brunnsängs centrum". Därifrån är det en promenad på ca 2 km. Parkeringsmöjligheter finns strax utanför Täljehus på öppna grusplaner eller längs Ragnhildsborgsvägen. En stängd bom gör att du får gå de sista 200 metrarna.

Kontakta oss

Sk smal svart

Södertälje kommun

Telefon: 08-523 010 00