Sörmlandsleden etapp 55 Gisekvarn - Trosa

Sträckan är en av Sörmlandsledens längsta. Den börjar med 3 km skogsvandring över mossiga hällar och i djupa skogar fram till den lilla trolska skogstjärnen Ringsjön. Vid Dymossen efter ca en km finns ett skärmskydd. Ta gärna en paus eller övernatta, men tänk på brandfaran då det inte finns tillgång till vatten på platsen. På berghällar med utsikt över Östersjön kommer du sedan ner till gården Lugnet. I ett av husen där bodde den riksbekanta sångerskan Ulla Billkvist. Nu börjar en ca 5 km lång vandring i höglänt och mycket kuperad skogsterräng på Lemdalsberget, delvis med vacker utsikt över dalen. En informationstavla vid en av utsiktspunkterna berättar en del om den berömda Tureholmsskatten. En förstoring av skattens halsring finns placerad i vägrondellen mellan Trosa och Västerljung. Framme vid Tureholms slott följer en pampig slottsallé. Efter en sväng på en mindre väg korsar leden Trosavägen och kommer upp till ett utsiktsberg vid Smedstorp. Leden fortsätter sedan på gång- och cykelvägen in till centrala Trosa och etappmålet intill Trosaån.

Det är gratis att vandra på Sörmlandsleden. Leden drivs av en ideell förening och det är tack vare dess medlemmar som leden kan leva vidare. Bli medlem du också! För 200 kr blir du en hjälte som hjälper föreningen att låta leden leva vidare!

Fakta

Sörmlandsleden är gratis att vandra på och drivs av en ideell förening. Bli medlem i föreningen för att stötta ledens fortsatta levnad och få tillgång till kartor.

Svårighetsgrad: Blå - medel
Att göra:
  • Vandring
  • Löpning
Längd: 17.0 km
Parkering:

Möjligt att parkera på Gisekvarns återvinningsplats

Hitta hit:

Turn off Trosavägen 219 at Bergs Gård towards Gisesjön