Trail main hiking@2x Upplandsleden, Etapp 5 - 5 km

Almunge–Södersjön, 5 km

Det här är en kort och lättvandrad etapp för dig som inte har något emot att vandra längs väg. Förutom en kilometerlång sträcka med skogsstig så går du på mindre vägar.

Etappen startar vid parkeringen i korsningen mellan väg 273 och 282 utanför Almunge. Busshållplats finns vid Almunge skola alldeles intill. Efter golfbanan sluter sig skogen omkring dig.

När du närmar dig Södersjön kommer du ut på en smal asfalterad landsväg. Den kantas till en början av beteshagar och bitvis får du fin utsikt över sjön. Etappmålet ligger vid Södersjöns badplats. En liten träskylt visar vägen ner. Det är ett litet bad med plats för några bilar att parkera. Där finns torrtoalett och ett fikabord.

Service i Almunge: Leden passerar i utkanten av Almunge, 2 km från centrum. Nära etappstarten finns affär och busshållplats. Inne i centrum finns också busshållplats, affär och en restaurang.

Att göra:
  • Trail main hiking@2x Vandring
Längd: 5.0 km
Underlag:

Vandring längs mindre vägar och en kilometer skogsstig.

Parkering:

Parkering finns vid både start och mål, men den vid slutet rymmer endast ett par bilar.

Kommunikationer:

Du kan ta länsbussen till Almunge skola som ligger nära etappstarten.

Hållplatsen närmast Södersjön heter Rånäs vägskäl. Härifrån är det 1,5 km promenad längs en liten landsväg fram till badplatsen.

Hitta hit:

Etappstarten ligger i östra utkanten av Almunge, tre mil öster om Uppsala. Kör väg 282 till Almunge. Kör genom samhället och följ vägen där den svänger höger mot Edsbro och Stockholm. Efter Almunge skola ligger en parkering och etappstarten på höger sida.

Kontakta oss

Upplandsstiftelsen

Upplandsstiftelsen