Katastrofleden 2021

Katastrofleden: en vandringsled, utställning, koreografi och upptäcksfärd genom Vallentuna, där (katastrof)tankarna får vandra fritt.

Idag möter vi många berättelser om kriser och katastrofer i samhället. Vi är mitt uppe i en pandemi som har förändrat våra levnadssätt och förhållningssätt till varandra. Vi får ständigt nya rapporter om klimatförändringar, ett sjätte massutdöende och många människor som är på flykt undan krig och katastrofer. Hur känner jag inför allt detta, vad kan jag göra för att påverka och bidra till demokrati och samhällsutveckling?

Katastrofleden bjuder in dig till en vandring genom olika miljöer, en estetisk upplevelse under en milslång naturnära 'koreografi'. Du ges möjlighet att låta tankarna göra sällskap med dina steg, känna efter för att lufta katastroftankar och utforska vad som kan hjälpa i möte med förändringar och osäkerhet.

ETAPPER OCH STATIONER PÅ KATASTROFLEDEN

Katastrofleden är öppen under sommaren 2021. Den består av olika etapper och du kan välja att gå delar eller hela leden.

 1. Vallentuna C - Molnby ca 9 km
 2. Molnby - Lindholmen ca 11 km
 3. Lindholmen - Frösunda ca 9 km
 4. Frösunda - Kårsta ca 15 km

Leta efter en informationssymbol i Naturkartan för starten på varje etapp. Utmed leden i Naturkartan finns också stationerna du går förbi markerade med symboler.

PACKLISTA

För att ta del av hela Katastrofleden kan det vara bra att packa med sig:

 • matsäck
 • vatten att dricka (mer än du tror)
 • varma (och eventuellt vattentäta) kläder och ombyte
 • skavsårsplåster
 • powerbank till mobilen (den används en hel del för att ta del av stationerna längs med vägen och för att följa kartan)
 • hörlurar till mobilen (för att kunna lyssna till olika ljudspår)
 • badkläder och handduk?
 • eventuella personliga läkemedel
 • skrivbok och penna?

För dig som vill övernatta är det också bra att ha med sig:

 • tält/tarp
 • sovsäck
 • underlag
 • tandborste, tandkräm
 • eventuellt badkläder och handduk?
 • eventuella personliga läkemedel
 • kanske en skrivbok och penna?

Tänk på att inte använda produkter som förorenar naturen och att ta med allt skräp.

Fakta

Arkeolog 8 är ett samskapande danskollektiv som utvecklar (dans)konstnärliga och pedagogiska projekt i olika format, såsom dansföreställningar och workshops för både unga och vuxna. Under 2021 är gruppen Kommunkoreografer i Vallentuna kommun. Det betyder att Arkeolog 8 kommer arbeta med konstnärliga och pedagogiska projekt i samverkan med olika organisationer och grupper i Vallentuna kommun. Under året kommer gruppen att arbeta med de tre konstnärliga projekten Katastrofleden, Stilla färd och To bee. Dessa projekt har gemensamt att de på olika sätt angriper frågor om klimat, miljö och omställning.

Katastrofleden är en del av Katastrofprojektet som är ett tvärkonstnärligt samarbete mellan koreografer Camilla Reppen och Josefine Alfredsson, scenograf Kine Fagerheim och musiker Annika Wassén under danskollektivet Arkeolog 8. Tanken med projektet är att skapa en sorts dialogplattform för att utforska katastroftankar och känslor vi har inför kriser och katastrofer vi står inför idag. Det gör vi genom konstnärliga upplevelser i olika format och därför består Katastrofprojektet av ett antal delprojekt, som Katastrofleden. Katastrofleden i Vallentuna är ett av flera projekt som kommunkoreograferna danskollektivet Arkeolog 8 genomför i Vallentuna kommun 2021. Leden är denna sommar vidareutvecklad av koreograferna Clara Bankefors, Camilla Reppen och Josefine Alfredsson i Arkeolog 8. Barn från olika skolor runt om i Vallentuna har också varit med och bidragit med innehåll till Katastrofleden genom ett skapande-skola-projekt under våren. Håll utkik efter deras kloka tankar, funderingar och kreativa skapelser! Kika på filmen längst ner på den här sidan för att se hur vi arbetat med eleverna under våren: https://www.kulturradet.se/i-fokus/barn-och-unga/skapande-skola/inspirationsfilmer/?fbclid=IwAR0Xd44D7vcdj4EFNvLjo4sxLuacWM05Zjc-mhVTB79gA8gcDc6ipGCBarc

Tack för ovärderlig hjälp från:

Mir Grebäck von Melen, Anders Dahlgren, Christoffer Eriksson, Vesna Stanisic, markägare, elever och lärare på Lovisedalskolan, Karlslundsskolorna och Kårstaskolan för bidrag till innhåll genom Skapande skola-projektet Lilla Katastrofleden samt Lovisa Lundgren och Sigurd Wallin.

Projektet hade stöd från Region Stockholm 2019. 2021 stöds projektet av Danskonsulenterna i Region Stockholm och Vallentuna kommun

Att göra:
 • Vandring
Längd: 35.1 km

Kontakta oss

Vk logo

Vallentuna kommun

Telefon: 08-587 850 00
Besök: Kulturhuset, Allévägen 1, Vallentuna