Bexells talande stenar

Gå på upptäcktsfärd i den trolska och tidlösa Torstorpsskogen och låt dig fascineras av gamla tänkespråk från förr. Ett populärt utflyktsmål som passar både stor och liten.

Cirka 20 km öster om Varberg hittar du den bergiga Torstorpsskogen. Över ett stort område i den vackra omgivningen finns hundratals inskriptioner på stenar, hällar och klippblock. Talesätt, sentenser och namn på mer eller mindre berömda personer. Gemensamt brukar dessa kallas för Bexells talande stenar.

Det var godsherren och riksdagsmannen Alfred Bexell (1831-1900), som i slutet av 1800-talet lät två stenhuggare göra dessa inskriptioner runt omkring hans gods i Torstorp. Bakgrunden till det gedigna arbetet är inte känt, men en teori är att han helt enkelt ville förmedla sin livsfilosofi till framtida generationer. En annan teori är att han var rädd att det svenska språket skulle dö ut.

Att göra:
  • Friluftsområde
Tillgänglighet:
  • Nära parkering
Hitta hit:

Kör väg 153 mot Rolfstorp. Efter Rolfstorps samhälle tar du av till höger mot Grimeton. Fortsätt rakt fram till Torstorps gård. Efter 3 km svänger du av till vänster vid skylt Golfbana. Passera golfbanan och fortsätt därefter några kilometer in i skogen tills du kommer till en stor parkeringsplats. Där finns även en informationstavla som visar var stenarna finns.

Kontakta oss

Varberg Direkt

Växel 0340-88000

www.varberg.se