Storåns Kanotled

Storån - en 44 km lång kanotled

Paddla i en lummig miljö med start vid Håkansnäs i norr till sjön Bolmen i söder. Storåns kanotled är en tur på drygt 44 km som flyter genom en omväxlande natur med skog, ängar och gamla hag- och våtmarker.

Tre rastplatser utmed leden

Det finns tre rastplatser utmed ån som är utrustade med vindskydd, picknickbord, torrdass, ved och soptunna. Rastplatserna finns vid Fänestad, Kvarnagården i Forsheda och Slättö kvarn. Väljer ni t.ex att stanna vid rastplatsen som är vid Kvarnagården i Forsheda så kan man boka catering via ICA Ässet i Forsheda. De har fina bufféer som man kan förbeställa och få levererade, som blir ett trevligt inslag under paddlingen!

Lyft utmed leden

I Storåns kanotled är det ett par lyft längs med leden. Det ena är vid Kvarnagården i Forsheda, med en bärsträcka på 130 meter, i lättillgänglig terräng. I Slättö är det ett lyft innan bron vid Slättö kvarn, på vänster sida. Lyftet är på cirka 150 meter och man går till vänster om ån, på en väg/promenadväg nedanför den gamla dammen.

Söder om rastplatsen i Fänestad, ligger ett par större granar som vällt ned i vattnet. Det ska gå att paddla över dessa. Det kan finnas fler nedfallna träd utmed leden.

Se sällsynta djur och växter

Med lite tur kan du få se sällsynta djur och växter som storspov och backsippa. Landskapet har även en spännande historia med förhistoriska gravar, runstenar, sägner och minnesmärken från äldre tider. Vattnet rinner lugnt, förutom sista biten då du paddlar i kanten av sjön Bolmen. Storån är även en del av Lagaleden, och har ett naturligt meandrande flöde med flera korvsjöar och ävjor, flera meter djupa sandavlagringar, hålor och näs. Intill kanotleden finns även Slättö sand, också kallad ”Smålands Sahara”, ett av Sveriges största flygsandsfält i inlandet.

Fakta

För aktuell information om Storåns Kanotled, kontakta Forshedabygdens Näringslivsförening som har driftansvar för leden. Kontakt: Kenneth Petersson, 0703-481 668.

Att göra:
  • Paddling
Tillgänglighet:
  • Nära parkering
  • Nära toalett
Längd: 44.0 km
Hitta hit:

Upptagning/iläggningsplats finns förutom vid vindskydden Fänestad, Kvarnagården, Slättö också vid Forsheda flytbrygga. Parkeringsplatser finns bland annat vid Fyrklöverns förskola i Forsheda. Vid Liljenäsviken i sjön Bolmen finns en kommunal badplats med tillgång till parkering.

Kontakta oss

Vk logotyp negvit

Kontaktcenter Värnamo kommun

Kontaktcenter Värnamo kommun Kyrktorget 1, 331 83 Värnamo Telefon 0370-37 70 00 www.varnamo.se