Ammarnäs-Långflytje, Ammarnäs närleder

Närlederna utgår från naturum Ammarnäs där det finns ledbeskrivningar, information och erfarna guider. Den här leden går från Ammarnäs till Långflytje.

Turen till Långflytje är lämplig för dig som vill komma upp till en vacker utsiktsplats utan att behöva spendera allt för många timmar på vandring.

Ta bron över Tjulån och följ leden till Entré Kungsleden. Följ sen Kungsleden i ca 800 m och ta av mot Långflytje 2,5 km. När man lämnat Kungsleden så blir stigen mindre och blötare, bra kängor eller stövlar är att rekommendera. Turen går nu till stor del genom skog. Bitvis går vandringen över myrmarker och här kan det finnas både tranbär och hjortron. Efter att ha gått genom skog och över myr kommer man slutligen upp till en avsats som bjuder på en strålande utsikt över Ammarnäs, sjön Gautsträsk och Ammarnäs delta. Platsen är utmärkt för en fikastund så glöm inte matsäcken. Kom dock ihåg att vara försiktiga vid kanten av avsatsen, barn så väl som vuxna.

Området kring Långflytje är i vissa delar väldigt kalkrikt. Det märks på vilka växter som trivs här. Exempelvis kan du hitta gullbräcka, fjällruta, orkidéer och fjällskära. Fjällskära är fridlyst och doftar vanilj. I området växer också fjällkvanne, en väldigt vitamin- och järnrik växt som användes flitigt som mat av samerna förr. Det finns också mycket torta eller tolta som den också kallas lokalt.

Svårighetsgrad: Medel

Längd: 8,5 km

Att göra:
  • Vandring
Längd: 8.5 km