Norra Ammarnäs-Trollskogen-Örnbo, Ammarnäs närleder

Närlederna utgår från naturum i Ammarnäs där det finns mer information, närledskartor att köpa och erfarna guider. Den här leden går från Norra Ammarnäs till Örnbo.

Örnboturen går längs Georgsvägen via Trollskogen och kvarnen vid Bissasbäcken. Efter ca 1 km längs vägen mot Örnbo står en skylt Trollskogen. Det är en kort slinga som så småningom kommer ut längre fram på Georgsvägen. Stigen går genom en mossrik, lite fuktig och trolsk barrskog vid foten av en brant klippvägg. Har man tur kan man få se lavskrika.

Kvarnen vid Bissasbäcken står öppen, det är bara att öppna dörren och titta in. På platsen finns ett vindskydd, bord, bänkar och ett dass.

Gården Örnbo är idag statligt byggnadsminne i Vindelfjällens naturreservat. Örnbo var på sin tid ett självhushållande jordbruk med 2-3 kor, får och getter men ingen häst. Potatis odlades också. Ängar och byggnader sköts idag av Ammarnäsbor.

I skogskanten växer rödven, prästkrage, fjällgentiana och låsbräken. Längs bäcken och i kärret växer kabbleka och norrlandsstarr. Var observant! Granskogens alla djur besöker då och då Örnbo, även lodjur. Har du tur kan lavskrika, domherre och talltita besöka fågelmatningen eller en kungsörn segla över Örnbo.

Svårighetsgrad: Lätt

Längd: 4,5 km

Svårighetsgrad: Grön - enkel
Att göra:
  • Vandring
Längd: 4.5 km