Rotsidan, Naturreservat

Rotsidan är en fyra kilometer lång och låglänt kuststräcka, med vackert slipade och plana diabashällar. Här befinner du dig bland vindpinade kusttallar och dvärgvuxna granar. Området är lättillgängligt och idealiskt om du vill sola dig, studera strandhällarnas växtlighet eller uppleva karg kustnatur i storm.

Syftet med reservatet

Syftet med reservatet är att skydda ett kustområde för dess betydelse för kännedomen om landets natur. Det ska vara lätt för allmänheten att besöka och vara i området.

Fina solhällar

Kuststräckan vid Rotsidan kännetecknas av de mjukt slipade berghällarna i mörk diabas. De renspolade hällarna är lättgångna och fina att sola på. Passa på att besöka reservatet även vid sydostlig storm, det är en fascinerande upplevelse. Då demonstrerar havet de enorma krafter som formar Rotsidan. De flacka hällarna förstärker vågorna som kastas högt upp på land.

Klapperfält

I svackor i berget ligger klapperfält av varierande storlek. Stenar rör sig av kraften i bränningarna och drivved sköljs upp på land. De största klapperfälten är Brännvinsmalen, Rödmalen och Vitstensmalen. De består av mängder av stenar och block som nötts runda och slipats mot varandra genom bränningarnas ständiga påverkan. Samtidigt har klapperstenarna sakta höjts ur havet genom landhöjningen. Klapperfälten har ofta en varm, gulgrön färgton som beror på den rika förekomsten av kartlav.

Fakta

Beslutsår: 1974Storlek: 116 hektarKommun: KramforsFörvaltare: LänsstyrelsenSkyddsområde: Naturreservat, Världsarv

Att göra:
  • Naturreservat
Hitta hit:

Ligger i yttre delen av Nordingrå. Från Nordingråvallen åker du över Häggvik och Kåsta till Fällsvik, där skyltad skogsväg leder mot reservatet.